bio-forum.pl

Oleander

bez logowania - można przeglądać

od cze.2020

1. Oleander
4.cze.20 10:09
Ania Biernak "aniaaa"

Dzień dobry

Dostałam Oleander, dziś rano na podłodze znalazłam wiele pąków. Na liściach jest kilka plamek... Nie wiem czy roślina jest chora czy to wynik złej pielęgnacji. Proszę o radę jak zadbać i roślinę by jej nie zmarnować.

od lip.2004

Fachowo nie podpowiem:- (

Jednak z własnego doświadczenia... (?)

Miałem kilka oleandrów, i młodych, i starych pokaźnych.

Te plamki to zaczątek jakiej grzybowej/wirusowej choroby. Trzeba się tym zająć, ale nie przypuszczam, aby miało to w tym momencie wpływ na zrzucanie pąków.

Podstawa przy oleandrze to podlewanie i słoneczne stanowisko. U Ciebie zrzucanie pąków, to albo zbyt sucho miała roślina, albo zmieniły się warunki świetlne (wystawa) w stosunku do poprzedniego jej "miejsca zamieszkania"

Oleander lubi nawożenie.

Osobiście zrezygnowałem z uprawy oleandrów, ponieważ są niesamowitym "ściągaczem i roznosicielem" na inne rośliny tarczników (przynajmniej u mnie):- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji