bio-forum.pl

Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)

bez logowania - można przeglądać
GRej343469

od paź.2006

1. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)
24.maj.20 15:19
Anna Hreczka "AHa"
Pycnoporellus alboluteus?

23. 05. 2020 Kamień nad Kątami. Bukowy, spory kawałek drewna leżącego na ziemi. Początkowo myślałam o Trametopsis cervina, ale raczej błędnie. Nieśmiało podejrzewam Pycnoporellus alboluteus. Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Jeśli nie, to jakiś trop by się przydał:-)

od sie.2006

2. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)
25.maj.20 22:41
Robert Kozak "bobson"

Hm, ale na liściastym?

od paź.2006

3. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)
26.maj.20 20:50
Anna Hreczka "AHa"

Tu w atlasie taki opis: "Owocniki wyrastają na spodniej stronie leżących kłód drzew iglastych, zwłaszcza świerka, rzadko buka". Tu być może ten rzadki przypadek;-)

od wrz.2005

4. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)

widziałem ten gatunek wielokrotnie i Twój mi nie wygląda

od paź.2006

5. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)
27.maj.20 18:00
Anna Hreczka "AHa"

Dodam jeszcze zdjęcia hymenoforu... może coś Wam przyjdzie do głowy... szkoda, a miałam nadzieję:-) Ciekaw zatem co to może być, bo całkiem ładnie się prezentuje:-)

od wrz.2006

6. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)

Pewnie jakaś Antrodia, np. Antrodia mellita, albo jeszcze inna :) Według mnie trudny rodzaj.

od paź.2006

7. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)
30.sie.20 17:47
Anna Hreczka "AHa"

Nie daje mi spokoju ten grzyb... Natknęłam się w sieci na Coriolellus malicola PDF[researchgate.net], obecnie w Index Fungorum - Brunneoporus malicola. Ten rzadki gatunek był podawany z mojej niedalekiej okolicy (Bieszczady), niewykluczone zatem że i w Beskidzie Niskim występuje;-)

od wrz.2005

8. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)

siedlisko?

(wypowiedź edytowana przez ramayana 04. kwietnia. 2021)

od paź.2006

9. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)
4.kwi.21 23:10
Anna Hreczka "AHa"

Las głównie bukowy z pojedynczą młodą jodłą.

od wrz.2005

10. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)

A, to jeszcze uwagi: A. albida jest zgłaszalna (to gatunek pokrewny A. heteromorpha, przez niektórych traktowany jako synonim - różnią się przede wszystkim ekologią), podobnie Hypocrea minutispora (chyba nowa dla PL, nieodróżniana od H. rufa).

od paź.2006

11. Czyżby ten gatunek o którym myślę? ;-)
5.kwi.21 18:08
Anna Hreczka "AHa"

ID: 343469 Antrodia albida

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji