23. 05. 2020 Kamień nad Kątami. Bukowy, spory kawałek drewna leżącego na ziemi. Początkowo myślałam o Trametopsis cervina, ale raczej błędnie. Nieśmiało podejrzewam Pycnoporellus alboluteus. Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Jeśli nie, to jakiś trop by się przydał:-)
Hm, ale na liściastym?
Tu w atlasie taki opis: "Owocniki wyrastają na spodniej stronie leżących kłód drzew iglastych, zwłaszcza świerka, rzadko buka". Tu być może ten rzadki przypadek;-)
widziałem ten gatunek wielokrotnie i Twój mi nie wygląda
Pewnie jakaś Antrodia, np. Antrodia mellita, albo jeszcze inna :) Według mnie trudny rodzaj.
Nie daje mi spokoju ten grzyb... Natknęłam się w sieci na Coriolellus malicola PDF[researchgate.net], obecnie w Index Fungorum - Brunneoporus malicola. Ten rzadki gatunek był podawany z mojej niedalekiej okolicy (Bieszczady), niewykluczone zatem że i w Beskidzie Niskim występuje;-)
Las głównie bukowy z pojedynczą młodą jodłą.
A, to jeszcze uwagi: A. albida jest zgłaszalna (to gatunek pokrewny A. heteromorpha, przez niektórych traktowany jako synonim - różnią się przede wszystkim ekologią), podobnie Hypocrea minutispora (chyba nowa dla PL, nieodróżniana od H. rufa).
ID: 343469 Antrodia albida