bio-forum.pl

Pomorze-Kaszuby.

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Pomorze-Kaszuby.

Grzybów jak na lekarstwo. Pieczarki, pieniążki, monetki itp. raczej do celów relaksowo-poznawczych niż konsumpcyjnych. Tego jeszcze nie było, że w czerwcu nie ma maślaczków.

Na pocieszenie oka...

Podobno jadalne...

od maj.2002

2. Pomorze-Kaszuby.

Przepraszam, a co to na ostatnim zdjęciu? Czyżby Helvella solitaria (H. queleti)???

Xerula radicata jadalna jak najbardziej, ale trochę jej szkoda do garnka bo ładniutka jest:-)

od gru.2003

3. Pomorze-Kaszuby.

Mi ona podchodzi pod zatokowatą, ale pewnie się mylę.

Jak urosną to zrobie jeszcze foto, bo tak się czaje na nie - oczywiście jak dzieci lub psy nie skopią, to centrum osiedla jak widać na fotce.

od maj.2002

4. Pomorze-Kaszuby.

Zdecydowanie i bez mikroskopu - to jest Helvella solitaria. W tym roku rośnie chyba wszędzie, a w Krakowie masowo.

od wrz.2004

5. Pomorze-Kaszuby.

W Krakowie? Też w parkach jak u Mirkich? Możesz podać kilka lokalizacji? Będę akurat jutro w Krakowie, może na coś trafię:-)

od maj.2002

6. Pomorze-Kaszuby.

Park Lotników, Park Bednarskiego, Skwer Serkowskiego.

Ułatwieniem w poszukiwaniach może być fakt, że obecnie większość owocników jest zaatakowana przez Hypomyces cervinigenus:

grzyby.strefa.pl

Powodzenia:-)

od wrz.2004

7. Pomorze-Kaszuby.

Dzięki Darku. Właśnie wróciłem, niestety nie miałem czasu ich poszukać:- ( Może następnym razem...

od gru.2003

8. Pomorze-Kaszuby.

Nareszcie coś drgnęło. Jak miło nacieszyć oko takimi widokami (potem podniebienie).

Pojawiły się kurki, a właściwie narybek

i pierwsze purchawki

Jutro pierwszy porządny obiad z tegorocznych grzybów.

od sie.2002

9. Pomorze-Kaszuby.
13.cze.05 09:02
"pimpek"

Śliczniasto spękana ta purchawka. Smacznego:-)

od gru.2003

10. Pomorze-Kaszuby.

Dziś pierwsza w tym roku jajówka na kurkach.

od paź.2004

11. Pomorze-Kaszuby.

Też bym zjadła, niestety, kurek u nas nie widać.

od gru.2003

12. Pomorze-Kaszuby.

W okolicach Gniewu sprzedają przy szosie w kobiałkach...

od gru.2003

13. Pomorze-Kaszuby.

Dzisiejszy wypad nie był najszczęśliwszy, ponieważ rozkraczył się grzybowóz. Przypomniałem sobie do czego służy komunikacja publiczna. Ale jesli chodzi o grzybki to nie jest tak żle-przytargaliśmy prawie kilogram kurek.

Są też grubsze grzyby ale niestety robaczywe.

Trafiłem na śliczną czasznicę, chyba oczkowata.

Pojawiły się też piestrzyce zatokowate.

Niektóre mają śmieszne kształty.

od gru.2003

14. Pomorze-Kaszuby.

Pojechaliśmy odebrać grzybowóz z naprawy na Kaszubach i ok. 21 wpadliśmy do lasu. Totalny wysyp kurek, rosną dosłownie wszędzie. Do czasu, aż się nie ściemniło naciachaliśmy wiaderko (3l.) i małych kożlaczków, które Mirki lubią najbardziej-akurat na mały słoiczek. To nagroda za nasze sprzęgło rozsypane.

W lesie bajecznie letnio i robi się kolorowo od gołąbków, pewnie niedługo pojawią się mleczaje.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji