bio-forum.pl

Co się stało z ogórkami ?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Co się stało z ogórkami ?

Sadzonki kupione w sobotę na bazarku i ze względu na chłody przetrzymywane w pomieszczeniu. W czwartek zobaczyłem to co na zdjęciu

zmarzły w pomieszczeniu czy jakaś choroba, bo wilgotno to miały

od kwi.2001

2. Co się stało z ogórkami ?
15.maj.20 22:31
Marek Snowarski "admin"

Wygląda jednak na to, że brzeg pierwszego liścia zasechł - "zaburzenie stosunków wodnych". To częste u rozsady przy gwałtownej zmianie warunków. Listki delikatne, roślinki ścieśnione przy produkcji, a teraz mają inaczej. Niska temperatura też nie pomogła.

Najpewniej teraz zahartowane zostały dość brutalnie, ale żyć będą.

od kwi.2007

3. Co się stało z ogórkami ?

Dzięki za pocieszenie :)

Też pomyślałem o szoku termicznym

Mam taką nadzieję, że żyć będą, bo na drugich listkach i liścieniach nie widać tych zmian :)

od kwi.2007

4. Co się stało z ogórkami ?

No niestety "padły" wszystkie: (

Liście przyschły, liścienie oklapły i sadzonki "zdechły".

Po wyrwaniu jakby podgniły od korzenia - bardzo mizernego.

U kolegi zaistniał taki sam przypadek z częścią sadzonek, a i mówił, że takie przypadki występują u innych osób.

Zbyt zimny maj?

od sie.2016

5. Co się stało z ogórkami ?

Maj zimny... czerwiec ulewny... z moich roślin w ogródku to już niewiele zostało. Nie mówiąc o grządce: (

od kwi.2007

6. Co się stało z ogórkami ?

No do.... kitu z tą pogodą: (

Z drugiego nasadzenia 45 sadzonek w części pobielały i przysychają pierwsze liście - drugie są na szczęście żywozielone. Obserwuję bardzo powolny wzrost w przeciwieństwie do cukinii, która ma już pierwsze kwiaty.

Wczoraj cztery sadzonki ogórków padły - po wyrwaniu stwierdziłem podgniły korzeń.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji