bio-forum.pl

Czy to jest mięta ?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Czy to jest mięta ?
mi1
mi2

Roślinki te spotkałem na leśnej polanie w m. Miradz (kujawsko pomorskie). Wydzielały zapach mięty. Był on szczególnie intensywny po roztarciu liścia. Mam jednak wątpliwości, ponieważ wszystkie znane mi gatunki mięty mają mniejsze kwiaty i rosną one gęsto upakowane. Roślina wyglądem przypomina poziewnik, ale zapach temu przeczy. Co o tym sądzicie?

od maj.2007

2. Czy to jest mięta ?
18.sie.07 13:36
ania "aniaa"

Mi to przypomina Czyścicę storzyszek - Clinopodium vulgare :)

od gru.2006

3. Czy to jest mięta ?

Aniu, chyba masz rację. Pytanie tylko, czy czyścica ma zapach mięty?

od maj.2007

4. Czy to jest mięta ?

Czyścica storzyszek albo klinopodium pospolite ma aromatyczne jadalne liście o zapachu nieco zbliżonym do oregonu lub mięty, ale niezbyt silnym i mniej przyjemnym. Można ich używać jako dodatku do potraw na surowo lub gotowane (za "Dzikie rośliny jadalne Polski" Łukasza Łuczaja).

od sty.2007

5. Czy to jest mięta ?

To Clinopodium vulgare, potwierdzam.

Jeżeli chodzi o Łukasza, to nie jadłabym wszystkiego co On uważa za jadalne:-)

No i ten oregon? Romanie, czy oregano nie brzmi lepiej?

od maj.2007

6. Czy to jest mięta ?

Oregano nie tylko brzmi lepiej, ale przede wszystkim prawidłowo gramatycznie. Przepraszam za ten mój nieszczęśliwy lapsus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji