bio-forum.pl

2020-04-10 Chrzanów - czwarty krótki spacer

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-04-10 Chrzanów - czwarty krótki spacer
27.kwi.20 17:33
Piotr Grzegorzek

W kolejnym krótkim spacerze wykonałem sporo zdjęć, ale pstrykając nie przekroczyłem linii ulicy Sokoła. Zaczynam od wysepki przy skrzyżowaniu ulicy Oświęcimskiej i Focha.

Jej ozdobą były dwa kwitnące mniszki - Taraxacum.

Potem zajrzałem do ogrodu Nadleśnictwa. Oto ledwo żywy wawrzynek wilczełyko - Daphne mezereum.

Jest tam też różanecznik - Rhododendron o białych kwiatach. Chwilowo nie wiem co to za jeden.

Idąc dalej ulicą Focha zwracam uwagę na kwitnący klon zwyczajny - Acer platanoides.

Następnie podchodzę do już fotografowanej jemioły - Viscum album na głogu - Crataegus media. Tutaj widać kwitnące i owocujące pędy w obrębie jednej kępy. Zatem zgoda na rozdzielnopłciowość kwiatów, ale wątpliwą staje się teza o dwupienności gatunku. Obfitość owoców o tej porze roku może świadczyć o tym, że albo coś złego stało się z drozdami - Turdus viscivorus albo tez nie chciało im się tak daleko lecieć.

Teraz zniżam się do poziomu fiołków wonnych - Viola odorata rosnących w pobliskim żywopłocie.

Następnie spoglądam na płat bodziszka drobnokwiatowego - Geranium pusillum w obrębie którego są osobniki porażone przez wroślika - Preronospora conglomerata.

Teraz wszedłem w ulicę Sokoła, gdzie dokumentuję rogownice pospolitą - Cerastium holosteoides.

Bliżej ulicy Piłsudskiego znajduje się dom w stanie zejściowym. To siedlisko glistnika jaskółczego ziela - Chelidonium majus.

Wchodzę w ulicę Piłsudskiego, zawracam w stronę ulicy Oświęcimska. Tutaj także dokładnie przyglądam się owocującej jemiole - Viscum album na pniu głogu. Ten tylko kwitnie.

Teraz zwracam uwagę na mniszka - Taraxacum o prawie nie podzielonych blaszkach liściowych.

Teraz na chwilę powróciłem do domu. W ogrodzie przyłapałem rusałkę pawika.

Po krótkim odpoczynku udałem się w rejon skrzyżowania ulicy Oświęcimskiej z ulicą Przybosia. Po drodze była mydlnica lekarska - Saponaria officinalis.

Przy skrzyżowaniu najważniejsza była rogownica skupiona - Cerastium glomeratum.

Część okazów poraża wroślik - Peronospora conferta.

Ponownie jestem przy ulicy Oświęcimskiej. Oto rozwijający się jaśminowiec - Philadelphus.

Teraz wracam na ulicę Focha. Tutaj dokumentuję kwitnącą pieprzycę siewną - Lepidium sativum.

Teraz skupiłem się na łuszczynkach tego gatunku.

I to by było na tyle.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji