bio-forum.pl

2020-04-03 Chrzanów - na zakupy i z powrotem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-04-03 Chrzanów - na zakupy i z powrotem
25.kwi.20 14:54
Piotr Grzegorzek

Tym razem będę się przemieszczał pomiędzy moim chrzanowskim podwórkiem przy ulicy Oświęcimskiej a Aleją Henryka. Tam i z powrotem będę szedł innymi ulicami. Na początku mój ogród i początek kwitnienia moreli z odmiany Wczesna z Morden - Armeniaca vulgaris.

Rozwijają się pączki gruszy azjatyckiej.

Rozwijają się pączki wiśni.

Rozwijają się listki pnącej róży.

Teraz wyszedłem na ulicę Oświęcimską. Oto ligustr - Ligustrum vulgare.

Oto rozchylające się paczki winobluszczu - Parhenocissus inserata.

Teraz przeszedłem na drugą stronę ulicy. Wchodzę w ulicę Marszałka Piłsudskiego. Na początku mamy zimowit - Colchicum speciosum.

Rozwijają się listki orlika - Aquilegia x hybrida.

Jest tutaj jeszcze berberys wiązkowy - Berberis aggregata. ma owoce. Znaczy się podaż przerosła popyt wśród zjadaczy berberysu.

Jestem już przy budynku I LO. Tutaj zakwita magnolia purpurowa - Magnolia liliflora.

Oto aleja Henryka i owocujący ligustr - Ligustrum vulgare.

Oto najdalszy punkt mojego spaceru. Skrzyżowanie z ulicą Sienna i drzewa opanowane przez jemiołę - Viscum album. Zakupy zrobiłem w Netto.

W drogę powrotną ruszyłem śladem byłej linii kolejowej biegnącej równolegle do ulicy Sienna. Na działce obok stawiana jest kolejna Biedronka. Zieleń znikła.

Tutaj zwróciłem uwagę na rozkwitające mniszki - Taraxacum. Otacza je zieleniejący podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria.

Oto fragment lewego, zakrzaczonego stoku wykopu.

Z kolei na prawym, zielonym stoku znalazłem pierwszy większy płat rzeżuchy włochatej - Cardamine hirsuta.

Twierdzenie, że nazwa gatunku jest nietrafna jest nie do końca prawdziwe. Łodyga jest owszem naga ale liście są rzetelnie owłosione.

Opuszczam ten teren zerkając za siebie.

A to już ulica Przybosia i kolejny płat rzeżuchy włochatej - Cardamine hirsuta.

Idąc dalej przyjrzałem się pewnej stokrotce - Bellis perennis.

Inna dopiero rozkwitała, ale też była malownicza.

Będąc bardzo blisko ulicy Oświęcimskiej spotkałem bardzo duży łan rzeżuchy włochatej - Cardamine hirsuta. To było na trawersie skrzyżowania z ulicą Łowiecka. Taki masowy wysyp tego gatunku zaobserwowałem nie tylko w tym miejscu dopiero w tym roku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji