bio-forum.pl

2020-03-27 Chrzanów - ponownie przy ulicy Oświęcimskiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-03-27 Chrzanów - ponownie przy ulicy Oświęcimskiej
16.kwi.20 11:30
Piotr Grzegorzek

Kolejne wyjście na zakupy do "ulubionej" Biedronki przy ulicy Śląskiej. Na początku klasyczny monitoring. Oto bluszcz pospolity - Hedera helix "Hibernica".

Następnie idzie żywopłot ze wstawką forsycji pośredniej - Forsythia intermedia. Krzew wygląda bardziej kwitnąco.

Oto pigwowiec pośredni - Chaenomeles x superba.

Przeszedłem przez ulicę Partyzantów. Na trawersie parkingu przy starostwie powiatowym mijam brzozę brodawkowata - Betula pendula.

Zbliżam się do ulicy Jordana. Jeszcze na początku tego wieku tutaj rósł jałowiec chiński - Juniperus chinensis.

Mijam ZUS-landię. Jeszcze niedawno tutaj rosły jedlice - Pseudotsuga menzsiesii.

Kolejny punkt to trawnik przed blokami. Tutaj jest jakaś pokrywa kanalizacji.

W pobliży kwitnie mniszek - Taraxacum sp. sp.

Zerkam w kierunku bloków. Zbliżam się do ulicy Śląskiej.

Na jej poboczu znajduję ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.

Przechodzę na drugą stronę ulicy Śląskiej. Teraz bohaterem długiej sesji zdjęciowej oraz filmowej jest przetacznik perski - Veronica persica.

Z wegetacją ruszyła jasnota różowa - Lamium amplexicaule.

Następnie na chwilę wpadłem do parku w okolicy muzeum. Tutaj powstała krótka dokrętka do filmu o cebulicy syberyjskiej - Scilla sibirica.

Potem powróciłem do domu. Następnie udałem się na kolejne konieczne zakupy, tym razem do Lewiatana. Po przejściu skrzyżowania z ulicą Łowiecka sfotografowałem kolejna forsycje pośrednia - Forsythia intermedia.

W kolejnym ogrodzie trafiła się kalina wonna - Viburnum farreri.

Teraz mijam ogród, którego ozdobą są sosny czarne - Pinus nigra.

Teraz osiągam miejsce, gdzie za kapliczką były jakieś chaszcze. Obecnie wygląda to tak.

W końcu zbliżam się do Lewiatana. Tyle zostało z lipy drobnolistnej - Tilia cordata.

A potem udałem się na zakupy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji