bio-forum.pl

2020-03-17 Jaworzno, Chrzanów - krótkie migawki

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-03-17 Jaworzno, Chrzanów - krótkie migawki
12.kwi.20 18:10
Piotr Grzegorzek

Tego dnia udałem się do Jaworzna aby zawieźć kilka krótkich filmików i oczywiście nagrać do nich głos. Podczas podróży autobusem zachowywałem należytą ostrożność. W Jaworznie wysiadłem na przystanku przy ulicy Obrońców Poczty Gdańskiej. Dom i zaśmiecony ogród, które nie były chlubą tego miejsca zostały usunięte.

Zerkam na ścianę sąsiedniego domu. Widać, że był kiedyś rozbudowywany.

Oto pierwszy akcent botaniczny, czyli rozetki mniszka - Taraxacum.

I jeszcze ostatnie spojrzenie na miejsce po domu.

Idę ulicą Obrońców Poczty Gdańskiej w kierunku ulicy św. Barbary. Mijam bluszcz - Hedera helix.

Zbliżam się do skrzyżowania z ulicą Sławkowską. Zwracam uwagę na ciężko chorującą jodłę koreańską - Abies koreana.

Mijam spalony dom. W ogrodzie za nim znajduje się silnie przycinana lipa drobnolistna - Tilia cordata.

Oto teren posesji na początku ulicy św. Barbary. Dom już prawie zniknął.

Potem załatwiłem swoje sprawy w redakcji a następnie ruszyłem w stronę rynku. U wylotu ulicy św. Barbary mamy skwer z jesionami wyniosłymi - Fraxinus excelsior.

Po drugiej stronie ulicy stoi sobie Stojałowski.

W pobliżu wśród krzewów rośnie sobie przetacznik blady - Veronica sublobata.

Kolejny akcent botaniczny to gruz przy Organistówce i barwinek pospolity - Vinca minor.

I jeszcze fragment jaworznickiego rynku.

Potem wróciłem do Chrzanowa. Oto widok z ulicy Śląskiej w kierunku ulicy Mickiewicza.

W tym skrawku parku przyjrzałem się trawnikowi i rosnącym na nim stokrotkom pospolitym - Bellis perenis.

Uczyniłem je bohaterkami dłuższej sesji zdjęciowej.

A to już miejsce przez apteka na rogu Alei Henryka i ulicy Grunwaldzka.

Tutaj bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej stał się podbiał pospolity - Tussilago farfara.

Oto druga kępa.

Towarzystwo dla niej stanowi gwiazdnica pospolita - Stellaria media.

Trafił się tutaj jeszcze ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji