Rezerwat Kozie Kąty w Radziszowie znajduje się w rejonie ulicy Jagodowa. Na zachód od niego rozciąga się niewielka, częściowo podmokła łąka, a jeszcze bardziej na zachód od łąki znajduje się kolejny las. Po wyjściu z rezerwatu odczułem potrzebę pójścia w to miejsce. Nie czułem zmęczenia. Mój cel znajduje się za linią drzew i otwartą przestrzenią.
Był tam jeszcze skrzyp leśny - Equisetum sylvaticum.
W runie zauważam skłębioną turzycę drżączkowatą - Carex brizoides.
Kolejnym gatunkiem runa jest kopytnik pospolity - Asarum europaeum.
I ponownie kopytnik pospolity - Asarum europaeum.
Jest także podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria, ale w niewielkiej ilości.
W miejscach bardziej stromych dominuje lipa drobnolistna - Tilia cordata. Część drzew w związku z pędami odroślowymi przebiera postać bardzo wysokich krzaków.
Kolejne spojrzenie pod nogi. To świerząbek orzęsiony - Chaerophyllum hirsutum.
W tym tłumie najważniejsza jest miodunka ćma - Pulmonaria obscura.
Najczęściej ze świerkiem pospolitym - Picea abies jest związana niszczyca pachnąca - Gloeophyllum odoratum. Zapach anyżu rozwiewał dla mnie wszelkie wątpliwości.
W okolicy pniaka występował jeszcze dzióbkowiec Zetterstedta - Eurhynchium angustirete.
Oto kolejny widok ogólny tego lasu. Niby grąd, ale ta sącząca się tu i ówdzie woda wprowadza zamieszanie.
Oto kolejne ciekawe skupisko roślin runa. Jest świerząbek orzęsiony - Chaerophyllum hirsutum, jest turzyca leśna - Carex sylvatica. Pod nimi skrywa się barwinek pospolity - Vinca minor.
Oto kolejny płat barwinka pospolitego - Vinca minor. Czy jest to stanowiska naturalne, czy też tylko wyrzutek z ogrodu zapewne nie uda się ustalić, tak jak w większości analogicznych przypadków w Polsce.
Kolejne ważne drzewo w tym lesie to dąb szypułkowy - Quercus robur. Towarzyszy mu leszczyna - Corylus avellana.
Teraz natrafiłem na spory płat barwinka pospolitego - Vinca minor.
Pomiędzy mim tkwi dzwonek pokrzywolistny - Campanula trachelium.
Trafił się tutaj jeszcze bardzo ciekawy gołąbek - Russula. Niestety, nie sprawdziłem smaku. Wysyp zapewne byłby żółty.
Oto kolejny płat barwinka pospolitego - Vinca minor w cieniu lipy drobnolistnej - Tilia cordata.
I znowu barwinek pospolity - Vinca minor. Tutaj tłamsi on podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria.
Na tym terenie nader często spotyka się poziewnika pstrego - Galeopsis speciosa.
Jest tutaj jeszcze jastrzębiec sabaudzki - Hieracium sabaudum.
Oto zbliżenie liści leszczyny - Corylus avellana.
Tutaj w runie trafiła się gwiazdnica wielkokwiatowa - Stellaria holostea.
Jest też płaskomerzyk - Plagiomnium cuspidatum.
Oto kolejny fragment mieszanki gatunków runa. Nazwy gatunku zajmującego centrum zdjęcia nie potrafię sobie teraz przypomnieć.
Tuż obok był jaskier kosmaty - Ranunculus lanuginosus.
Tutaj najważniejsza jest czartawa pospolita - Circaea lutetiana porażona przez mączniaka - Erysiphe circaeae.
Oto łan bluszczyku kurdybanka - Glechoma hederacea.
Teraz próbuję opuścić las. Tutaj powstrzymały mnie jeżyny - Rubus sp. sp.
Tutaj z gatunków rodzimych dominował śmiałek darniowy - Deschampsia caespitosa. Z gatunków obcych dominuje nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.
Ponadto trafił się pięciornik kurze ziele - Potentilla erecta.
Oto ostatnie ujęcie śmiałka darniowego - Deschampsia caespitosa, który tłamsi tutaj pozostałe towarzystwo.