Szanowni Państwo,
Bo nie pokazywałem tutaj jeszcze
Borowik płowy znaleziony w czerwcu 2019 w okolicach Buska-Zdroju.
Ale mam jeszcze jeden temat, a nie chciałem zaśmiecać tego wątku.
Jestem tu od niedawna. Prosiłem Was kilka razy o pomoc w oznaczeniu, sam dałem kilka - wydaje mi się ciekawych grzybów.
Jestem też administratorem i dość aktywnym członkiem na kilku grupach grzybowych na Facebook.
Ponieważ moim zdaniem brakuje tam wiedzy ciut większej niż - jak wygląda borowik szlachetny? - staram się edukować ludzi, również dzięki Państwa pomocy tutaj.
Wczoraj zarzucono mi, że nie podaję pod swoimi zdjęciami, kto oznaczył dany gatunek. np. Jacek Nowicki, Mirosław Gryc itd.
Rzeczywiście w kilku przypadkach tak zrobiłem - nie z premedytacją - po prostyu nie pomyślałem o tym. Później zdjęcia podpisałem.
W żadnym przypadku moim celem nie było umniejszanie komukolwiek stąd jego ogromnej wiedzy mykologiczenj, a sobie przypisywanie "zasług?".
Już kończę...
Wiem, że dobrym zwyczajem jest, żeby podać dane oznaczającego pod zdjęciem, ale nie znam Was osobiście i nawet nie wiem, czy Wszyscy byście sobie tego życzyli?... RODO itd.
Dlatego pytam,
Czy pod zdjęciami gatunków, które ktoś z Was mi tutaj oznaczył, mogę podawać Wasze dane osobowe? Powinienem? Czy ktoś sobie tego nie życzy?
Nie wiem jakie inni mają zdanie na ten temat ale wg. mnie, byłoby w dobrym stylu, może nie tyle podanie osoby która oznaczyła, chociaż przeciwko temu też nic nie mam, co określenie jakim sposobem dana kolekcja została zidentyfikowana:
- na podstawie makro;
- badanie mikroskopowe;
- sentencja?
Myślę, że takie podejście podnosi wartość zamieszczonego w necie materiału i może zainteresować większe grono osób.
Dziękuję za odpowiedź Mirku,
Rozumiem - bo nikt więcej się nie odezwał - że mogę umieszczać Wasze dane osobowe - Imię i Nazwisko - pod zdjęciami grzybów, które tutaj mi oznaczyliście...