bio-forum.pl

Borowik płowy, ale nie o tym tutaj

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. Borowik płowy, ale nie o tym tutaj

Szanowni Państwo,

Bo nie pokazywałem tutaj jeszcze

Borowik płowy znaleziony w czerwcu 2019 w okolicach Buska-Zdroju.

Ale mam jeszcze jeden temat, a nie chciałem zaśmiecać tego wątku.

Jestem tu od niedawna. Prosiłem Was kilka razy o pomoc w oznaczeniu, sam dałem kilka - wydaje mi się ciekawych grzybów.

Jestem też administratorem i dość aktywnym członkiem na kilku grupach grzybowych na Facebook.

Ponieważ moim zdaniem brakuje tam wiedzy ciut większej niż - jak wygląda borowik szlachetny? - staram się edukować ludzi, również dzięki Państwa pomocy tutaj.

Wczoraj zarzucono mi, że nie podaję pod swoimi zdjęciami, kto oznaczył dany gatunek. np. Jacek Nowicki, Mirosław Gryc itd.

Rzeczywiście w kilku przypadkach tak zrobiłem - nie z premedytacją - po prostyu nie pomyślałem o tym. Później zdjęcia podpisałem.

W żadnym przypadku moim celem nie było umniejszanie komukolwiek stąd jego ogromnej wiedzy mykologiczenj, a sobie przypisywanie "zasług?".

Już kończę...

Wiem, że dobrym zwyczajem jest, żeby podać dane oznaczającego pod zdjęciem, ale nie znam Was osobiście i nawet nie wiem, czy Wszyscy byście sobie tego życzyli?... RODO itd.

Dlatego pytam,

Czy pod zdjęciami gatunków, które ktoś z Was mi tutaj oznaczył, mogę podawać Wasze dane osobowe? Powinienem? Czy ktoś sobie tego nie życzy?

a

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

W Wyrazami Szacunku dla każdego z Was;

Sławek Magier

od maj.2009

2. Borowik płowy, ale nie o tym tutaj

Nie wiem jakie inni mają zdanie na ten temat ale wg. mnie, byłoby w dobrym stylu, może nie tyle podanie osoby która oznaczyła, chociaż przeciwko temu też nic nie mam, co określenie jakim sposobem dana kolekcja została zidentyfikowana:

- na podstawie makro;

- badanie mikroskopowe;

- sentencja?

Myślę, że takie podejście podnosi wartość zamieszczonego w necie materiału i może zainteresować większe grono osób.

od kwi.2019

3. Borowik płowy, ale nie o tym tutaj

Dziękuję za odpowiedź Mirku,

Rozumiem - bo nikt więcej się nie odezwał - że mogę umieszczać Wasze dane osobowe - Imię i Nazwisko - pod zdjęciami grzybów, które tutaj mi oznaczyliście...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji