bio-forum.pl

Gautieria sp. z lasu jodłowo-sosnowego

bez logowania - można przeglądać
GRej83466 Basidio* podziemne

od lis.2006

1. Gautieria sp. z lasu jodłowo-sosnowego
Gautieria sp. - 01

Tak więc dzisiaj chciałem sobie zrobić przerwę od podziemnych i wyskoczyłem celowo do lasu jodłowo-sosnowego, zerknąć czy nie wyskoczyły prawdziwki. Przyjąłem zasadę trzymać się z dala od liściastych. No i się zaczęło dobrze, bo trafiły się kanie, kolczaki.... no i ta rozgrzebana ściółka:-).

Oczywiście wiadomo, straszna ciekawość mnie naszła, czego to zwierzaki szukają w szpilkowych?

A że zapomniałem wyciągnąć łopatki z plecaka, nie omieszkałem pogrzebać:-). I jakie było moje zdziwienie gdy znalazłem wnętrznicę pod jodłami. Już miałem ją zgłaszać do rejestru jako G. morchelliformis, ale gdy wyczytałem, że G. otthii występuje pod iglastymi

micologia.net

postanowiłem się wstrzymać.

Znalazłem dwa owocniki o średnicy 9 i 18 mm, makroskopowo identyczne z tymi, które znalazłem w zaroślach liściastych w wątku [bf#107194]

Więc chyba jednak to ta smardzowata.

Gautieria sp. - 02
Gautieria sp. - 03
Gautieria sp. - 04
Gautieria sp. - 05

Siedlisko - las jodłowo-sosnowy

Gautieria sp. - 06
Gautieria sp. - 07

Ten największy suszę razem z fragmentem podłoża (tu mi się nasuwa wniosek, że wnętrznica lubi grubą warstwę próchnicy, w tym przypadku 10 centymetrową)

Spin jak wysuszę, to podeślę Ci do oznaczenia. Ale nawet nie liczę na to, że znajdziesz w tym miesiącu chwilkę, by zerknąć na grzybka pod mikroskopem. Sezon w pełni, full podziemnaków do oznaczenia - rozumiem.

Liczę na to, że zima będzie dłuuuuga, śnieżna i mroźna:-)

od lip.2002

2. Gautieria sp. z lasu jodłowo-sosnowego

Podeślij:-))) To pewnie będzie gautieria morchelliformis ale warto sprawdzić bo te iglaste drzewa są niepokojące:-)))

od lis.2006

3. Gautieria sp. z lasu jodłowo-sosnowego

Też tak myślę:-) Wkrótce poleci:-)

od lis.2006

4. Gautieria sp. z lasu jodłowo-sosnowego

Tomek oznaczył ją jako Gautieria morchelliformis (informacja ustna uzyskana na Zlocie w Tomaszowie)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji