bio-forum.pl

Czerwonawe kuleczki - śluzowce?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2010

1. Czerwonawe kuleczki - śluzowce?

Czy ktoś potrafi mi pomóc? Znowu nie zabralam ze sobą okazu, tylko go sfotografowalam (i to bez skali porownawczej, za co bije sie w piers).

Na zwalonym pniu (prawdopodobnie osiki) w lesie typowo lisciastym (łęgu olszowo-jesionowym;-)). 22 maja.

od wrz.2004

2. Czerwonawe kuleczki - śluzowce?

Rulik groniasty, tylko zastanawia mnie ten prawie cynobrowy kolor.

od kwi.2004

3. Czerwonawe kuleczki - śluzowce?

Ja też w niedzielę spotkałam w lesie takie czerwone rulikowate. Kolor identyczny. Na spróchniałym, omszonym pieńku, chyba topoli.

od wrz.2004

4. Czerwonawe kuleczki - śluzowce?

Pozostaje mi tylko wybrać się jutro do lasu i zobaczyć, czy bardzo młode owocowania rulika mogą przyjmować podobne barwy.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Czerwonawe kuleczki - śluzowce?
3.cze.05 21:37
Dariusz Litwiński ("alej")

W którym lesie można go zobaczyć? Co prawda przypominam go sobie ale jednak bardziej na różowo - możliwe?

Pozdr.....

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Czerwonawe kuleczki - śluzowce?
3.cze.05 21:50
Dariusz Litwiński ("alej")

OK. Z tematu "RULIK" wiem juz, że możliwe. Mam gdzieś nawet fotkę ale z Alp. U nas jakoś sobie nie przypominam a wygląda na to, że jest pospolity.

od wrz.2004

7. Czerwonawe kuleczki - śluzowce?

Bardzo dużo go zawsze znajduję w Piątkowej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji