bio-forum.pl

Dość duże różowobiałe kwiaty

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Dość duże różowobiałe kwiaty
7.sie.07 21:26
Tomasz Piecuch "tryl"
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Taką roślinę z ładnymi różowobiałymi kwiatami spotkałem na drodze miedzy łąką a torami kolejowymi w Piaskach Wielkopolskich. Fotki z 6 sierpnia. Jak się ona nazywa? Na ostatnich fotkach pszczółka która postanowiła urządzić sobie kąpiel w pyłku kwiatowym :) Hmmm w końcu co kraj to obyczaj :):)

od sty.2007

2. Dość duże różowobiałe kwiaty

To jest ( Althaea officinalis)- Prawoślaz lekarski.

Ależ jakie ładne zdjecia, szczególnie te z pszczołą! Na nich widać wyraźnie jak to pszczoła pobierając z głebi kwiatu nektar, strąca na siebie pyłek, który przeniesie na inny kwiat rośliny tego gatunku, by - upraszczając - "zrewanżować się" roślinie za pobraną słodycz.

od gru.2006

3. Dość duże różowobiałe kwiaty

Zdjęcia bardzo ładne, ale ta roślina wygląda na ślaz zygmarek (Malva alcea)

od sty.2007

4. Dość duże różowobiałe kwiaty

Zgadzam się z Jarkiem, ślaz zygmarek (kształt liści).

Pszczółka skąpana w pyłku - śliczna!

od kwi.2007

5. Dość duże różowobiałe kwiaty
8.sie.07 09:36
Tomasz Piecuch "tryl"
1

Mały rzut na liście który chyba potwierdza że to ślaz zygmarek.

od sty.2007

6. Dość duże różowobiałe kwiaty

Tak, rzeczywiscie jest to ślaz zygmarek. Pośpiesznie nanoszę poprawkę w swoim atlasie roślin. A ta duża roślina rośnie przecież przy mojej ścieżce prowadzącej do pracy - i błędnie ją oznaczyłem. Wprost nie do wiary.

(wypowiedź edytowana przez Zwieros 08. sierpnia. 2007)

(wypowiedź edytowana przez Zwieros 08. sierpnia. 2007)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji