bio-forum.pl

Elaphomyces muricatus

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Elaphomyces muricatus
Elaphomyces muricatus 01
Elaphomyces muricatus 02
Elaphomyces muricatus 03
Elaphomyces muricatus 04

Grzybek był już prezentowany i czytam że występuje pospolicie w całej Polsce, więc nic nie trzeba chyba dodawać. To mój pierwszy jeleniak. Znaleziony w lesie dębowym na podłożu piaszczystym. Miał 11 mm średnicy.

od lip.2002

2. Elaphomyces muricatus

Właśnie niedawno się zastanawiałem dlaczego nie trafiasz na jeleniaki:-))) U mnie jest tego mnóstwo. Jeśli chcesz zaliczyć E. granulatus i E. asperulus radzę znaleźć byle lasek sosnowy, niezbyt stary, najlepiej sztucznie sadzony w grzędy i poszukać w zwierzęcych rozkopkach. Znajdziesz bankowo:-))) A trafia się czasem coś znacznie ciekawszego. Znalazłem tak bardzo rzadkiego Elaphomyces anthracinus - jeleniaka węglistego:-))

od lis.2006

3. Elaphomyces muricatus

Bo ich jeszcze nie szukałem. Choć ostatnio po raz drugi na nie trafiłem, ale nie poświęciłem im szczególnej uwagi. Jakoś mnie nie "kręcą":- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji