bio-forum.pl

Jasieniec piaskowy na biało i inne ''białasy''.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Jasieniec piaskowy na biało i inne ''białasy''.
jasieniec
jasieniec3
jasieniec2
jasieniec4

Okolice Góry Moraskiej nieopodal wsi Morasko, k. Poznania. Piaszczysta łąka z koniczyną polną, dziurawcem zwyczajnym, kocankami piaskowymi, jastrzębcem kosmaczkiem, jasieńcem piaskowym. Pod wieczór po upalnym dniu roztacza się dookoła aromat ziół. Ale wracając do jasieńca piaskowego. Prócz błękitnych kwiatków dostrzegłam także miłą niespodziankę: jasieńca o kwiatkach w kolorze białym.

od cze.2010

2. Jasieniec piaskowy na biało i inne ''białasy''.
12.sie.07 07:16
Piotr Grzegorzek

To mu się zdarza, podobnie jak wielu gatunkom roślin o niebieskich kwiatach. Osobiscie ten przypadek prześledziłem na przylaszczkach, które w mojej okolicy, czyli w Chrzanowie, woj. małopolskie, kwitną na niebiesko, biało oraz różowo. Na razie białego ani różowego jasieńca nie spotkałem, chociaż i ten gatunek należy do częstych w mojej okolicy.

od sty.2007

3. Jasieniec piaskowy na biało i inne ''białasy''.
cykoria podróznik
cykoria podróznik

A zatem kolejny odcinek białego serialu:

tym razem cykoria podróżnik w białej szacie. Musiał być skoszony, bo teraz roślinka jest niziutka, jednak prawie przy samej ziemi kwitnie, ciesząc śnieżną bielą płatków.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji