bio-forum.pl

Jastrzębiec kosmaczek znów kwitnie.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Jastrzębiec kosmaczek znów kwitnie.
jastrzębiec

Jastrzębiec kosmaczek kwitnie w maju, czerwcu, niekiedy do jesieni. I właśnie spotkałam takiego zakwitającego znów ''kosmaczka''.

Obserwowaliśmy - również na forum - jego kwiatki w maju i czerwcu. W lipcu w wielu miejscach dostrzegałam jego ładne rozetki liści porastające spore powierzchnie. Towarzyszy innym amatorom piaszczystych gruntów - kocankom piaskowym, koniczynie polnej, jasieńcowi piaskowemu. A tak wyglądają obecnie jego pączki na krótko przed zakwitnięciem.

Najpierw potwierdzenie tożsamości tego obywatela piaskowej krainy:

jastrzębiec2

a to wspomniany ''prawie rozkwitły'' jastrzębiec:

od kwi.2007

2. Jastrzębiec kosmaczek znów kwitnie.

Też go dziś spotkałem:

trochę niewyraźny, ale częsty to problem z żółtymi i białymi na otwartej przestrzeni

od kwi.2007

3. Jastrzębiec kosmaczek znów kwitnie.
6.sie.07 22:11
Tomasz Piecuch "tryl"
1
2
3
4
5
6

Czy to Basiu ten sam gatunek czy też jakiś krewniak? Kilka tych roślin zamieszkuje u mnie (Piaski Wlkp.) nieczynne, rozebrane tory kolejowe. Fotki z 6 sierpnia.

od sty.2007

4. Jastrzębiec kosmaczek znów kwitnie.

Tak, to jastrzębiec kosmaczek, Tomku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji