bio-forum.pl

sluzowiec, ale jaki?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. sluzowiec, ale jaki?
1.cze.05 12:43
"Michal" (b/log.)
kosmki jelitowe;-)

rosly nad sama woda, na zwalonym pniu; po poludniu byly matowe i "dymily" zarodnikami...

od wrz.2004

2. sluzowiec, ale jaki?

Wygląda na gatunek z rodzaju Stemonitis (może S. fusca?) lub coś bliżej spokrewnionego.

Możesz podać wymiary?

(wiadomość edytowana przez spinczer 01. Czerwca. 2005)

od sie.2002

3. sluzowiec, ale jaki?
1.cze.05 14:01
"pimpek"

tak wyglądają. Już nie pamiętam, ale polska nazwa jest b. przyjemna w brzmieniu :)

Pewnie max. 5cm, prawda?

Mają takie śliczne, prawie hitynowe trzonki :)

od wrz.2004

4. sluzowiec, ale jaki?

Paździorek:-)

Wspomniany S. fusca - paździorek ciemny - jest u Marka w atlasie, ale z tego co jest w opisie, to oznaczenie nie jest pewne. To dosyć pospolity gatunek, więc nie jest wykluczone, że to jego sfotografował Michał.

5. sluzowiec, ale jaki?
1.cze.05 15:36
Michał Bazała ("bazalka")
zarodniki

no wlasnie wymiary byly nieduze, cos okolo 1, 5-2cm "paleczki"; zalaczam zdjecie, ktore zrobilem po poludniu kiedy zmniejszyla sie wilgotnosc i zaczelo "dymic"

od wrz.2004

6. sluzowiec, ale jaki?

Jak podaje autor tej strony - www.nivicol.de[nivicol.de], ten gatunek ma takie wymiary.

Rzuć okiem jeszcze na to --> S.fusca[hiddenforest.co.nz]

7. sluzowiec, ale jaki?
1.cze.05 16:25
Michał Bazała ("bazalka")

hehe, wlasnie w tej samej chwili bylem na tej stronie;) (hidden forest) swoja droga bardzo ciekawa; na pewno nie mialy 5 cm; specjalnie przylozylem karte CF zeby pozniej miec porownanie wielkosci;) obejrzalem troche zdjec na necie, ale nigdzie nie znalazlem takiej "blyszczacej-buraczkowej" formy; natomiast wysuszone sporangia sa najbardziej podobne do s. fusca

od wrz.2004

8. sluzowiec, ale jaki?

Chyba wszystkie śluzowce mają taką "błyszczącą" formę, bardzo delikatną, rozpływającą się, często o zupełnie innym kolorze niż forma dojrzała. Czasem może być wtedy problem z rozpoznaniem gatunku:-)

Taka mała sugestia dla Marka Snowarskiego - może dałoby się zrobić na forum oddzielny topic dla śluzowców w obręie "Jaki to grzyb? Mykologia", coś podobnego do "Jak poznawać grzyby. Mykologia.", zatytułowany np. "Śluzowce - rozpoznwanie, oznaczanie, biologia" lub "Jak poznawać śluzowce":-). Można by zebrać tam wszystkie wątki o śluzowcach, aby były one uporządkowane w jednym miejscu i tym samym łatwiej dostępne. Nowe wątki o śluzowcach nie byłyby wtedy tworzone wśród wątków czysto grzybowych i nie wprowadzałby zamieszania;-)

od kwi.2001

9. sluzowiec, ale jaki?

Co do pomysłu na osobny topic dla śluzowców to chyba dobry pomysł. To ciekawe organizmy. Z tradycji grzybo-bliskie.

Sam mam pewne ambicje z nimi związane, są szalenie fotogeniczne, choć narazie ograniczam sie do fotografowania przy okazji i zachowywania eksykatów.

Jest tylko jedna wątpliwość odnośnie osobnego topicu. Kwestia merytoryczna. Może się mylę ale chyba wszyscy obecnie dyskutujący, ze mną, reprezentujemy poziom przedszkolny w śluzowcach :)

I tak we własnym gronie będziemy :)

Z drugiej strony własny, topic podnosi rangę tematu i z czasem może dojrzejemy do wyższego poziomu?

Podobna kwestia jest z porostami.

Może się zapytam, czy są chętni zainteresowani dla otworzenia osobnego topicu porostowego? W ostatnim miesiącu sporo zebrałem "materiału porostowego" - leży do lepszych czasów - ta grupa też jest b. fotogeniczna i ciekawa.

Chciałbym poznać opinię jeszcze kilku osób odnośnie osobnych topiców dla śluzowców (i/lub dla porostów).

od wrz.2004

10. sluzowiec, ale jaki?

Co do porostów, to mile widziany byłby klucz do oznaczania w atlasie:-))) W końcu są zaliczane do grzybów (jako grzyby lichenizujące), czemu je pomijać;-) Swojego czasu był dostępny taki leksykon "Mchy, porosty i paprotniki" wyd. GeoCenter, ale nie udało mi się go kupić:-/ Na inny sensowny atlas z porostami nie natrafiłem.

Osobny topic też by się przydał, kilka wątków porostowych już było - może pojawiłyby się kolejne:-)

od kwi.2004

11. sluzowiec, ale jaki?

Chętnie popatrzę, poczytam, popiszę, pouczę się śluzowców. Bardzo chętnie. Sądzę, że niektórzy też zainteresują się porostami. Czemu nie? Kto będzie nas uczył śluzowców? Sebastian? :)

od wrz.2004

12. sluzowiec, ale jaki?

Moja wiedza na temat śluzowców ogranicza się do tej pozyskanej w szkole (nawet na biol-chemie bardzo skąpej, okrojonej do takich zagadnień jak tryb życia, rozmnażanie, przynależność systematyczna, itd... pocieszające jest to, że są to najnowsze informacje), tego co przeczytałem w paru książkach, informacji znalezionych w internecie i oczywiście własnych obserwacji:-) Rozpoznaję kilka pospolitych gatunków, resztę staram się w miarę możliwości zidentyfikować na podstawie tego co uda mi się wyszukać (czasem nie wystarczy:- (). Materiał zielnikowy zbieram od jakiegoś już czasu - to bardzo ułatwia uczenie się rozpoznawania nowych gatunków:-) Jak widać sam się dopiero uczę;-))

od maj.2003

13. sluzowiec, ale jaki?
2.cze.05 07:44
Anna Kujawa "AniaK"

Jestem za "kącikami" śluzowcowym i porostowym - jak najbardziej:-)

od kwi.2001

14. sluzowiec, ale jaki?

A więc działy dla porostów i dla śluzowców już są założone. Wejście na stronie głównej forum.

Przeniosłem tam co znalazłem w historycznych wątkach na temat porostów i śluzowców.

Przypominam, że domyślnie powiadomienia via e-mail dla nowych działów są wyłączone.

Aby dostawać powiadomienia e-mailem o nowych wiadomościach, w nowo utworzonych działach, należy właczyć taką opcję w ustawieniach swojego konta.

Opcja "Edycja konta" w górnym-prawym rogu ekranu.

od wrz.2004

15. sluzowiec, ale jaki?

Ewolucja jak widać tyczy się wszystkiego - nawet forum;-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji