Witajcie
Szybkie pytanie: czy Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898) to jest porost????
Moje pytanie jest umotywowane tym, że znalazłem tego grzybka i nic nie ma w nim porostowego - kompletnie nie zauważam współżycia z glonami.
IndexFungorum podaje taką systematykę: Agyriaceae, Agyriales, Ostropomycetidae[grzyby.pl], Lecanoromycetes[grzyby.pl], Ascomycota[grzyby.pl], Fungi[grzyby.pl] - co wskazywałoby na porostowatość tego gatunku.
BioImages natomiast podaje bardzo ciekawie pisząc: AGYRIACEAE (a family of lichens and discomycetes)
na następnie wymienia dwa gatunki z rodzaju Sarea opatrując je następującym dopiskiem:
Sarea difformis (Fr.) Fr., 1828 (a lichen)
Sarea resinae (Fr.) Kuntze, 1898 (a discomycete)
Czyżby więc w tym rodzaju były zarówno gatunki lichenizujące, jak i nie?
Mamy bardzo dobrych porościarzy na forum i chciałbym uzyskać informacje na ten temat proszę.
Witaj Piotrze. Katalog Annual checklist (ITIS) podaje również tylko dwa gatunki w tym rodzaju. Wszelkie dostępne mi dane w czasie tworzenia własnej bazy wskazywały na grzybek lichenizowany tylko Sarea difformis. Prawdopodobnie w obrębie tego rodzaju ma miejsce podział, o którym wspomniałeś. Nie jest to odosobniony przypadek. W polskiej checkliście również występują gatunki, które mogą być lichenizowane lub nie. Nie jestem super fachowcem, ale tyle mogę pomóc jako amator.
Witam.
Ja rowniez wyszperalam tylko 2 gatunki w tym rodzaju:
Sarea difformis - a lichen (Agyriales: Agyriaceae), znana rowniez jako:
= Biatorella difformis (Fr.) Vain. 1883
= Coniothyrium resinae Sacc. & Berl. 1885
= Epithyrium resinae (Sacc. & Berl.) Sacc.
= Lecidea[grzyby.pl] difformis Nyl.
= Lichenoconium resinae (Sacc. & Berl.) Petr. & Syd. 1927
= Peziza[grzyby.pl] difformis Fr. 1822
= Retinocyclus abietis (P. Crouan) J. W. Groves & D. E. Wells 1956
= Tromera difformis (Fr.) Arnold 1874
= Tympanis abietis P. Crouan 1867.
oraz:
Sarea resinae - a discomycete (Agyriales: Agyriaceae), znane wczesniej jako:
= Biatorella resinae (Fr.) Th. Fr.
= Cytispora resinae Ehrenb. 1818
= Pycnidiella resinae (Ehrenb.) Höhn. 1915
= Sphaeria resinae Fr. 1815
= Tubercularia resinae (Ehrenb.) Thüm. 1880
= Zythia resinae (Ehrenb.) P. Karst. 1888
Rzuć okiem tutaj:
oraz tu
To chyba jedyne w necie wątki na ten temat. Szczególnie drugi link może Ciebie zainteresować. Niestety w naturze jeszcze nie miełem okazji spotkać...
Dziekuję Grino,
ciekawe - ALBO stwierdzono formę konidialną tego grzybka albo użyto tylko tego synonimu. Ciekawe też jest okreśnienie "grzyb niezlichenizowany pokrewny porostom" - pasuje to do najnowszego drzewa zbudowanego na podstawie DNA (Nature, grudzień 2006). Drzewo to w postaci PDF jeszcze dzisiaj umieszczę na forum, żeby było dostępne.
Tam właśnie widać, że w grupach gdzie występują grzyby zlichenizowane - trafiają się całkowicie nielichenizujące gatunki, np. Stictis radiata jest takim gatunkiem znajdującym się genetycznie wśród grzybów licenizujących.