bio-forum.pl

Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)
3.sie.07 08:39
"pimpek"

Witajcie

Szybkie pytanie: czy Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898) to jest porost????

od sie.2002

2. Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)
3.sie.07 09:01
"pimpek"

Moje pytanie jest umotywowane tym, że znalazłem tego grzybka i nic nie ma w nim porostowego - kompletnie nie zauważam współżycia z glonami.

IndexFungorum podaje taką systematykę: Agyriaceae, Agyriales, Ostropomycetidae[grzyby.pl], Lecanoromycetes[grzyby.pl], Ascomycota[grzyby.pl], Fungi[grzyby.pl] - co wskazywałoby na porostowatość tego gatunku.

BioImages natomiast podaje bardzo ciekawie pisząc: AGYRIACEAE (a family of lichens and discomycetes)

na następnie wymienia dwa gatunki z rodzaju Sarea opatrując je następującym dopiskiem:

Sarea difformis (Fr.) Fr., 1828 (a lichen)

Sarea resinae (Fr.) Kuntze, 1898 (a discomycete)

Czyżby więc w tym rodzaju były zarówno gatunki lichenizujące, jak i nie?

Mamy bardzo dobrych porościarzy na forum i chciałbym uzyskać informacje na ten temat proszę.

od gru.2006

3. Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)

Witaj Piotrze. Katalog Annual checklist (ITIS) podaje również tylko dwa gatunki w tym rodzaju. Wszelkie dostępne mi dane w czasie tworzenia własnej bazy wskazywały na grzybek lichenizowany tylko Sarea difformis. Prawdopodobnie w obrębie tego rodzaju ma miejsce podział, o którym wspomniałeś. Nie jest to odosobniony przypadek. W polskiej checkliście również występują gatunki, które mogą być lichenizowane lub nie. Nie jestem super fachowcem, ale tyle mogę pomóc jako amator.

od mar.2007

4. Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)

Witam.

Ja rowniez wyszperalam tylko 2 gatunki w tym rodzaju:

Sarea difformis - a lichen (Agyriales: Agyriaceae), znana rowniez jako:

= Biatorella difformis (Fr.) Vain. 1883

= Coniothyrium resinae Sacc. & Berl. 1885

= Epithyrium resinae (Sacc. & Berl.) Sacc.

= Lecidea[grzyby.pl] difformis Nyl.

= Lichenoconium resinae (Sacc. & Berl.) Petr. & Syd. 1927

= Peziza[grzyby.pl] difformis Fr. 1822

= Retinocyclus abietis (P. Crouan) J. W. Groves & D. E. Wells 1956

= Tromera difformis (Fr.) Arnold 1874

= Tympanis abietis P. Crouan 1867.

oraz:

Sarea resinae - a discomycete (Agyriales: Agyriaceae), znane wczesniej jako:

= Biatorella resinae (Fr.) Th. Fr.

= Cytispora resinae Ehrenb. 1818

= Pycnidiella resinae (Ehrenb.) Höhn. 1915

= Sphaeria resinae Fr. 1815

= Tubercularia resinae (Ehrenb.) Thüm. 1880

= Zythia resinae (Ehrenb.) P. Karst. 1888

od sie.2002

5. Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)
3.sie.07 12:24
"pimpek"

Dziękuję - fajnie :) Czyli nie jest to grzybek lichenizujący - cieszę się.

A czy macie informację o stanowiskach z Polski?

od gru.2006

6. Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)

Rzuć okiem tutaj:

sierakowice.pl

oraz tu

bpn.com.pl

To chyba jedyne w necie wątki na ten temat. Szczególnie drugi link może Ciebie zainteresować. Niestety w naturze jeszcze nie miełem okazji spotkać...

od sie.2002

7. Sarea resinae (Fr.) Kuntze (1898)
3.sie.07 16:53
"pimpek"

Dziekuję Grino,

ciekawe - ALBO stwierdzono formę konidialną tego grzybka albo użyto tylko tego synonimu. Ciekawe też jest okreśnienie "grzyb niezlichenizowany pokrewny porostom" - pasuje to do najnowszego drzewa zbudowanego na podstawie DNA (Nature, grudzień 2006). Drzewo to w postaci PDF jeszcze dzisiaj umieszczę na forum, żeby było dostępne.

Tam właśnie widać, że w grupach gdzie występują grzyby zlichenizowane - trafiają się całkowicie nielichenizujące gatunki, np. Stictis radiata jest takim gatunkiem znajdującym się genetycznie wśród grzybów licenizujących.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji