bio-forum.pl

Pholiota flavida czy alnicola?

bez logowania - można przeglądać
GRej327643

od lip.2005

1. Pholiota flavida czy alnicola?
26.paź.19 16:03
Grażyna Domian
Pholiota1
Pholiota2
Pholiota3
Pholiota4
Pholiota5
Pholiota6
Pholiota7

25. 10. 2019 r. - Puszcza Wkrzańska (Wielki Karcz), w olsie bagiennym (obecnie podsuszonym) na bryle korzeniowej obumarłej sosny i żywej olszy. Kilkanaście owocników o średnicy kapeluszy do 7 cm. Zapach słaby grzybowy, smak łagodny.

Pierwszą myślą było - Pholiota alnicola ale później zaczęły się schody...

od lip.2005

2. Pholiota flavida czy alnicola?
26.paź.19 16:37
Grażyna Domian

Zarodniki o rozmiarach: 6, 2-7, 7 µm x 3, 7-4, 4 µm (średnio 6, 7 x 4, 0 µm), Q: 1, 5-1, 8 (średnio 1, 7). Ostrze blaszki sterylne z licznymi cheilocystydami, w tym z chrysocystydami. Pleurocystydy również obecne, choć trudniejsze do znalezienia.

zarodniki i cheilocystydy
zarodniki_pr
cheilo
cheilo2

Zarodniki i cheilocystydy:

pleuro1
pleuro2

pleurocystydy:

Próbowałam oznaczyć wg Funga Nordica ale do niczego nie doszłam, bo tam Ph. alnicola i Ph. flavida są zsynonimizowane i ujęte jako jeden gatunek (Flammula alnicola) charakteryzujący się brakiem pleurocystyd i chrysocystyd, o dużo większych zarodnikach.

Wg klucza zawartego w Flora Agaricina Neerlandica, zarówno cechy makro, jak i mikro "moich" grzybków pasują +/- do opisu Pholiota flavida. Wątpliwości tylko miałam przy określeniu wielkości porów rostkowych - czy 0, 5-0, 9 µm mieści się w pojęciu "małe" czy "duże"?

zestawienie cech

Poniżej zestawienie kilku cech różnicujących obydwa gatunki wg FAN:

Co mam dalej z tym fantem zrobić, skoro także w Index Fungorum Ph. flavida jest synonimem Ph. alnicola, pomimo że cechy mikro tych gatunków tak bardzo się różnią?

od wrz.2005

3. Pholiota flavida czy alnicola?

Ph. gummosa lub conissans ze wskazaniem na tę drugą.

Przeczytaj komentarz do Ph. alnicola w monografii Strophariaceae z Fungi Europaei.

od lip.2005

4. Pholiota flavida czy alnicola?
28.paź.19 20:33
Grażyna Domian

Dzięki Błażeju!:-) Co my byśmy zrobili bez Twojej wiedzy i pomocy?:-)

Co teraz zrobić z tą Pholiota:

a) męczyć jakoś dalej?

b) wysłać Tobie do ostatecznego rozstrzygnięcia?

c) przyjąć, że to Ph. conissans (na którą cechy bardziej wskazują) i zgłosić?

Niestety, nie mam Fungi Europaei: (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji