bio-forum.pl

do 24 maja

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. do 24 maja
8.kwi.05 19:34
"pimpek"

No to już chyba w całej Polsce pada, tak? Kotlina Kłodzka zachmurzona i pada od jakiś trzech godzin od Przełęczy Międzyleskiej na południu po Przełęcz Bardzką na północy. Dla mnie extra.

U podnóża Śnieżnika (1425 m) śnieg w lasach powoli topnieje odsłaniając ściółkę - ślicznie mokrą, oczywiście :) Tam właśnie zaczyna panować początek wiosny.

Wyżej w górach (Śnieżnik, Autostrada Sudecka, Jagodna (997 m n. p. m.), Spalona (811 m n. p. m.)) jeszcze w lasach dużo śniegu. Jeszcze z tydzień.... może dwa trzeba poczekać, żeby można było się tak wybrać na spacer.

od wrz.2004

2. do 24 maja

Pimpek, nie w całej :)

Deszcz konsekwentnie omija Nowy Sącz, przez ponad tydzień nie spadła ani jedna kropla i dzisiaj też jeszcze nie padało. Nie wiem, co będzie w nocy, ale niebo zachmurzone (przez cały dzień było), więc może się rozpada. Temperatura ok. 20oC.

(wiadomość edytowana przez spinczer 08. Kwietnia. 2005)

od paź.2004

3. do 24 maja

W Lublinie dziś świeciło słońce, deszczu ani kropli. Przed chwilką wróciłam z Mszy poświęconej Papieżowi, była odprawiana na dworze - jest bardzo ciepło. Na deszcz się na razie nie zanosi a jest bardzo potrzebny. W dzień czuć kurz w powietrzu, jest bardzo sucho. W lesie nie znalazłam nic.

od maj.2002

4. do 24 maja

Deszcz? Od stopienia śniegu nie widziałem w Krakowie ani kropelki.

od lip.2004

Ja niedawno wróciłem z rodzinką z wąwozów w Kazimierskim Parku Krajobrazowym - pogoda wspaniała, jedynie dosyć silny wiatr ( w wąwozach jednak nie przeszkadzał)

Wyciągnąłem żonę i dzieci w mokre, zablocone i zabagnione wąwozy podstępem w nadziei na coś "smardzowatego".

Gdy wchodziliśmy do wąwozu dookoła było czuć silny, wszechogarniający zapach "smardzowatych" - oczywiście w moich myślach:-)

Smardzowatego nie znalazłem, ale przeżyłem inny szok!!!

Z czarką szkarłatną!

I nie wiem jak to nazwać: bardzo liczna, mnóstwo, wysyp, zatrzęsienie???

Fotki i skany!!!!!!!! po północy.

Raczej to prawo złamałem w niewielkim stopniu bo takich poobrywanych, powywracachy itp mogłem przynieść z pół "truskawkowej" ubianki!!!

Wziąłem tylko 3 owocniki:-)

Na razie muszę uciekać:- (

(wiadomość edytowana przez Bogdan 30. Kwietnia. 2005)

od sie.2002

6. do 24 maja
8.kwi.05 22:02
"pimpek"

Mapy przeglądowe na noc, sobotę i noc zapowiadają opady praktycznie wszędzie (dobra.... poza Wielkopolską: D i Bieszczadami) meteo.icm.edu.pl

od wrz.2004

7. do 24 maja

No to prognoza dla N. Sącza na dzisiaj - totalne pudło, zapowiadają nie tyle deszcz, co śnieg;-)

od gru.2003

W Gdańsku pada z małymi przerwami od wczoraj.

od sie.2002

9. do 24 maja
9.kwi.05 12:01
"pimpek"

Kłodzko - ciągle pada.....

od wrz.2004

10. do 24 maja

21oC, trochę chmur, słoneczko świeci...

Nie wiem tylko, czy grzyby rosną:-)

od paź.2004

11. do 24 maja

Lublin, wciąż słońce i baaardzo ciepło. Spaceruję w samej dżinsowej bluzie.... Deszczu zero....: o)

od sie.2002

12. do 24 maja
10.kwi.05 12:14
"pimpek"

Do południa było strasznie ciemno i zachmurzenie było ogromne. Ale nie padało. Teraz troche się rozjaśniło i można wybierać się do lasu.

Nóż, pincetka, lupa, aparat, GPS, notebook, kabelek, telefon, notatnik papierowy, skrzyneczka "na narzędzia", pudełeczka.... chyba wszystko. Bez szpadelka :)

Akumulatorki naładowane - w las ruszać czas! :)

od wrz.2004

13. do 24 maja

Pimpek, a parasol???:->

Z pogodą nigdy nic nie wiadomo...

Ciekaw jestem jak ludzie reagują, widząc faceta z takim ekwipunkiem, zbierającego grzyby w lesie <lol>

W Nowym Sączu dzisiaj tylko 7oC i leje jak z cebra...

Z wyprawy do lasu nici, ale może w przyszłym tygodniu grzybki będą lepiej rosły.

od maj.2002

14. do 24 maja

W Krakowie NARESZCIE pada:-) Zaczęło późnym wieczorem wczoraj i mam nadzieję nie przestanie za szybko:-))))

od kwi.2004

15. do 24 maja

W Warszawie wczoraj i w nocy troszkę popadało. Teraz się rozjaśnia co i rusz. Już po deszczu.

Wyskoczę może jutro, za smardzowatymi i czarkami.

Nie mam jednak nadziei.

od lip.2004

Pimpek, przez chwilę zastanowiła mnie ta pincetka zabierana do lasu, ale moment później przypomniało mi się, że...

KLESZCZE ZACZĘŁY SEZON POLOWAŃ NA SSAKI:-)))

Puławy - trochę siąpiło, ale już po

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

17. do 24 maja
10.kwi.05 15:25
"Krzysztof L" (b/log.)

W Jeleniej Górze wczoraj padało i zimnica przeraźliwa. W lesie całe łany szyszkówki świerkowej tylko między blaszkami zatrzęsienie jakowyś "robaczków" mikroskopijnych - skoczogony czy inna drobnica, skutecznie odstraszająca od kulinarnego podejścia do pierwszych w tym roku jadalnych grzybków. Wniosek - zaczyna się powolutku sezon

od paź.2004

18. do 24 maja

W Lublinie nawet płytek chodnikowych dobrze nie zmoczyło. Niebo co prawda zachmurzone, ale nic z tego jak na razie nie wynika. Za to zimno strasznie.

Do lasu wyskoczę w przyszły weekend.

od kwi.2004

19. do 24 maja

W sobotę lało cały dzień. Ohyzzzzda! W niedzielę nie lało, ale słonko nie umiało wyjśc. Przez kilka krótkich chwilek zajaśniało i schowało się. Zimno.

od sie.2002

20. do 24 maja
10.kwi.05 21:21
"pimpek"

Noooo, to witamy deszcz :)

2005-04-10, las w Kotlinie Kłodzkiej

1

Popadało, popadało i na efekty nie trzeba długo czekać :) Porosty zaatakowały na maxa

ale nie dziwne, skoro nie powiem, żeby było sucho :)

2

Jeśli w górskim lesie znajdzie się kawałek drogi, która nie jest pod kątem - jest to istnie jezioro. Woda wycieka z niego na obie strony tworząc ogrooomne rozlewiska. Nie jest to jedna jedyna wybrana do fotki droga - przepływałem dzisiaj przez dziesiątki takich :)

3

Większość leśnych ścieżek, jak to w górach, biegną w górę lub w dół, zaleznie od tego, w którą stronę patrzysz. Zamieniły się one w rwące strumienie.

4

i nie dzowne, skoro każde wyżłobienie działa jak dopływ, który nie dość, że dostał wodę z deszczu, to i śniegi zaczynają topnieć :)

Zaś wyyyyyżej - można wciąż się rzucać śnieżkami, zaś wysoko w Górach Bystrzyckich - wczoraj dopadało śniegu :)))

od paź.2004

21. do 24 maja

A u nas jak nie było deszczu tak nie ma i już. W tej chwili słoneczko przebłyskuje. Jest sucho. Nic nie rosnie, nawet forsycje nie kwitną.

od kwi.2004

22. do 24 maja

Drzewa zielenieją, żywopłoty zielenieją, forsycje są!!! Pochmurno i zimno.

od sie.2002

23. do 24 maja
19.kwi.05 10:33
"pimpek"

Przez weekend przez Kotlinę Kłodzką przetaczały się małe burze i przelotne deszcze.

Jest chłodno, ale nie jest sucho.

Brakuje tylko.... czasu: (

od kwi.2004

24. do 24 maja

Ssssssuszszsza... Ciepło.

od paź.2004

25. do 24 maja

Słońce, wiatr i makabrycznie zimno!

Lodówa!!!

Jest tak jakby za chwilę miał padać śnieg...

od gru.2003

26. do 24 maja

Przeprosiłem kalesony...

od maj.2003

27. do 24 maja
20.kwi.05 11:53
Anna Kujawa "AniaK"

No coś Ty - to ja jutro na północ Polski się wybieram na łazęgowanie po lesie. MUSI być ładnie i ciepło:-)

od gru.2003

28. do 24 maja

Ładnie to jest, tyle że w tej chwili jest +3 a w nocy było - 1. BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!

od wrz.2004

29. do 24 maja

U mnie 7oC, słabo wieje, od kilku dni pada deszcz, więc trochę za dużo błota na chodzenie po lesie...

od paź.2004

30. do 24 maja

Mirki:

cyt:

"Przeprosiłem kalesony..."

I co - nie gniewają się?: o)

od gru.2003

31. do 24 maja

One mnie lubią i czekać będą na listopadowe gąski, hi, hi.

od kwi.2004

32. do 24 maja

Plus 10, szaro i wiatr.

od sie.2002

33. do 24 maja
22.kwi.05 08:17
"pimpek"

W nocy zimno, trawa biała, wygląda na jakieś - 3.

godz. 8. 17 - zimno, ale ślicznie już świeci słoneczko, będzie ładny dzień :)

od paź.2004

34. do 24 maja

Smardze... nie wymarzną????: o)

od kwi.2004

35. do 24 maja

Jeżeli w ogóle zechcą rosnąć w takim pieprzu! Jutro jadę znowu do lasu. Poszukam, czy w ogóle jest coś oprócz szyszkówek.

od sie.2002

36. do 24 maja
8.maj.05 21:53
"pimpek"
1
2
3
4
5
6
7
9

Niżej wiosna, wyżej zima, orientacji Pimpek ni ma.

Mam też grzybka, oto link: bio-forum.pl i co z tego? Wierzcie mi........ że rok temu (albo dwa) sprawa byłaby JA-SNA!

Teraz zamiast do sosiku..... sprawdzić chcę kształt zarodników!

Ludzie, co się kurde dzieje! Świat czy ja tak dziwaczeję?

Ech, grzybiarze, mikolodzy, naukowcy moi drodzy

powiem jedno: głupia sprawa, niech mnie może ktoś przebada

Jak tak dalej jeszcze będzie, to w tym swoim miko-pędzie

na zawodach zawodowców

miast kozaków czy borowców ( :))

ja uzbieram kosz...... workowców :)

od lip.2004

Pimpek,

i bardzo dobrze:-)

Będę miał do Ciebie temat, ale to po południu i na maila!

od kwi.2004

38. do 24 maja

Mój Pimpusiu, mój kochany

Ty przez los jesteś WYBRANY.

Wszak możliwość masz wyboru -

- to na narty, to do boru.

My biedactwa, cepry jedne

ścierpieć musim pluche wredne.

I w gumiakach, pelerynach

kopać w ziemi... Kto to strzyma? :)

od paź.2004

39. do 24 maja

Pimpku, Jolu - ale rymujecie!

Jestem pełna podziwu dla Was!

Ta też tak chcę....!

Zdjęcia Pimpek przepiękne!

Chętnie bym zmieniła miejsce zamieszkania na bardziej górzyste i przede wszystkim wiejskie...!

40. do 24 maja
9.maj.05 21:12
"jytruk" (b/log.)

ale zima uderzyla w karkonoszach.

u mnie dzis swiecilo słonko i bylo ok 17-18 stopni (na południe id rzeszowa)

od sie.2002

41. do 24 maja
12.maj.05 17:36
"pimpek"

Noooooo, jeśli po tych ciągłych deszczach utrzyma się takie ciepełko, to za tydzień wszyscy będziemy koszami targać prawdziwki lub kozaki, czy może nawet maślaki!!

od kwi.2004

42. do 24 maja

Hurra!!! Będę w Tarnobrzegu!!! Pojadę do LASU, gdzie są borowiki!!! :)

od paź.2004

43. do 24 maja

Jolu, znasz w okoliach Tarnobrzegu jakieś dobre miejsca grzybowe??: o)

Tam jeszcze nie byłam....

U nas pada z przerwami caly czas. Nawet jest troszkę słońca, ale jest zimno. Marne szanse na prawdziwki...: o (

od kwi.2004

44. do 24 maja

Jest las w Krawcach koło Grębowa, ale mnie tam wożą. Nie należę do osób, które ukrywają swoje "miejsca", ale nie mogę Ci powiedzieć, bo sama nie wiem. Gdzieś koło Dziada, przy tzw. międzynarodowej (czyli drodze śródleśnej do miejscowości Stany). Jest też poligon w Budach Stalowskich, ale tam trzeba być kaskaderem i mieć szczęście.

Natomiast w Sobowie, gdzie teraz rozrasta się cmentarz było bardzo grzybnie. Za każdym razem kiedy tam jade widzę coraz bardziej zniszczony las i płakać mi się chce. Tam właśnie pojawiają się borowiki, gąski niekształtne i zielonki, muchomory czerwonawe, kurki, opieńki...

Mam zatem nadzieję na borowiki.

od gru.2003

45. do 24 maja

Na Pomorzu panuje istna zimnica. Jak widzę z prognozy to Gdańsk jest najzimniejszym miastem w Polsce. Non-stop pada i ziąb. Jak tak dalej pójdzie to maślaki będą dopiero w czerwcu. Biegun zimna się przesunął cycóś? Nawet ważka nie dostała pozwolenia z wieży na start.

bio-forum.pl" alt="KALISZ 15 MAJA 2005 067. jpg">

od kwi.2004

46. do 24 maja

W Tarnobrzegu była pogoda zmienna. 15, 16, 17 wiosna z porywami do lata. Reszta ohyda!!

Borowików nie było. Jedyne znalezione przeze mnie grzyby to: majówki wiosenne w dość dużej ilości. Dorodne i nie zaczerwione. Twardziak, czernidłak, chyba błyszczący, maślanka wiązkowa.: (.

I jakieś dziwadło, które rosło na ligustrze i wyglądało na piankę do utykania okien, ale Mama zarzeka się, że toto naprawdę nie jest pianką i obserwowała go w czasie rośnięcia. wieruszkaniewiemjaka,

od sie.2002

47. do 24 maja
21.maj.05 12:08
"pimpek"

Po pięciu dniach deszczu drugi dzień jest upał i słoneczko zapodaje jak zwariowane. Za tydzień jak nie będzie borowików omglonych, borowików usiatkowanych oraz koźlarzy to znaczy, że chyba koniec świata :)

48. do 24 maja
21.maj.05 19:52
"Adamczewski" (b/log.)

Wczoraj /piątek 20. 05/ w okolicach Rościszowa sąsiadki, zapalone grzybiary ruszyły na zwiad i przywiozły cztery piękne borowiki /6-8 cm./

Oczy mi wylazły z zazdrości.

Las bukowy.

od kwi.2004

49. do 24 maja

W sobotę i niedzielę u nas przepiękne lato. Z grzybów masa szyszkówek tęporozwierkowych albo gorzkawych. Raczej chyba gorzkawych, majówki wiosenne i taki piękny świeży, mięciutki, młodziutki żółciak siarkowy. Uwaga. W tamtym roku był NA TYM SAMYM DRZEWIE! Wierzba. Drzewo zostało położone przez wiosenny huragan, a żółciakowi nie zaszkodziło to w rośnięciu powyżej miejsca przełamania, gdzieś na wysokości 1, 5 m pnia (gdyby nadal wierzba stała). Jutro będą sznycle.

Oprócz tego czernidłaki pospolite.

Próchnilców głogowych nie ma. Może ma to związek z tym, że w tamtym roku nasze głogi prawie wcale nie owocowały.

od gru.2003

50. do 24 maja

Udało mi się znależć pierwszy "normalny"grzyb. Pieczarka polowa jak się nie mylę i tylko.... jedna sztuka. A taka piękna!

51. do 24 maja
23.maj.05 07:47
Dariusz Litwiński ("alej")

Pewna pani ekolog młoda

w dni kiedy była pogoda,

zbierała (w wolnych chwilach)

śmieci (na Placu Defilad)

twierdząc, że grzybów jej szkoda...

od paź.2004

52. do 24 maja

Mirki to wygląda rzeczywiście na piękną pieczarkę polową. Została skonsumowana???: o)

Darek, ty tak rymujesz "na biegu"???? Zrymuj coś do Elmira...

53. do 24 maja
23.maj.05 10:40
Dariusz Litwiński ("alej")

W pewnym lesie...

Pewna Elmira

co chwila

chyba

po grzyba

się schyla...

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda trwają nieco dłużej:-)

Pozdrawiam

od paź.2004

54. do 24 maja

Szczęka mi opadła z hukiem na podłogę....

ELMIRA: o)

od kwi.2004

55. do 24 maja

Witam miłą konkurencję od wierszoklectwa. :)

Mirki, pieczareczka została skonsumowana w jaki interesujący sposób?

od gru.2003

56. do 24 maja

Nie została skonsumowana z przyczyn estetycznych i higienicznych oraz ekologicznych. Psie kupy, ulica, metale ciężkie itp. Za to zasiliła trawnik w naszym obejściu, które jest ciut bardziej ekologiczne.

57. do 24 maja
23.maj.05 20:47
"M." (b/log.)

no to dziś znalazłem pierwszego kozaka. to pewnie zwiadowca;)

w każdym razie w tym przypadku to mój rekord, tak wcześnie to jeszcze nie.

pozdrawiam

od maj.2003

58. do 24 maja
24.maj.05 07:17
Anna Kujawa "AniaK"

W Wielkopolsce?????

59. do 24 maja
24.maj.05 09:39
"M." (b/log.)

tak jest. i to blisko (jeśli pamiętasz moje wpisy z jesieni :))

pozdrawiam

od maj.2003

60. do 24 maja
24.maj.05 09:53
Anna Kujawa "AniaK"

Własnie dlatego, że pamiętam to się żywo zainteresowałam. Jeśli znajdziesz coś ciekawego w obrębie granic PK im. D. Chłapowskiego to mam prośbę, żebyś dał mi znać - bo robię bazę gatunków rosnących w tym Parku.

61. do 24 maja
24.maj.05 11:05
"M." (b/log.)

dobrze.

może odezwę się mailem, ok?

pozdrawiam

od maj.2003

62. do 24 maja
24.maj.05 11:20
Anna Kujawa "AniaK"

ok:-))

Jak najbardziej:-)

od kwi.2004

63. do 24 maja

Dzisiaj co trochę pada i jest ohydnie. Na trawnikach nic nie rośnie: (.

na tej stronie jest za dużo wypowiedzi (63) - proszę założyć nowy wątek poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji