bio-forum.pl

marynaty i sałatki grzybowe z czatu grzyby.pl

bez logowania - można przeglądać
#2

od kwi.2001
#0

1. marynaty i sałatki grzybowe z czatu grzyby.pl
11.paź.19 23:32
Marek Snowarski "admin"

Paweł Lenart:

— Moim odkryciem ostatnich lat są grzyby w zalewie pomidorowej z cebulą. Podaję przepis dla 3 kg świeżych grzybów.

Składniki:

- 3 kg świeżych grzybów (mogą być podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlarze, rydze, zielonki, opieńki, itp.). Staram się przygotowywać każdy gatunek osobno.

- 60dkg cebuli

- 3/4 szklanki oleju

- półtora małego słoiczka koncentratu pomidorowego np. "Pudliszki"

- 1/2 szklanki octu 10%

- 2 łyżki soli

- 6-7 łyżek cukru

Grzyby obgotować 10 minut i dokładnie odcedzić. Cebulę pokroić w plastry, dodać olej, ocet, sól, cukier, koncentrat i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Do gotującego się wywaru, wsypać grzyby i całość gotować ok. 10 minut, także mieszając. Po ostygnięciu, włożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

Palce lizać! Tak sporządzone grzyby nadają się do obiadów, przystawek, kanapek, itp. Nawet jak jadę do lasu i biorę ze sobą kanapki, lubię do pojemnika włożyć kilka łyżek takich grzybów i zjeść wszystko razem. PYCHOTA!;-)

od kwi.2001
#0

2. marynaty i sałatki grzybowe z czatu grzyby.pl
11.paź.19 23:35
Marek Snowarski "admin"

grzybi (a) ra

— Dorzucę i ja przepis na sałatkę z grzybów, taką słodko-kwaśną. Można traktować ją jako samodzielne danie lub jako dodatek. Dobra jest zarówno na ciepło jak i na zimno.

1, 8 kg grzybów, 0, 5 kg cebuli, 0, 5 kg papryki, 1 mały keczup ( ja daję łagodny, ale zapewne może być i ostry), 1 koncentrat pomidorowy

zalewa: 200 ml octu, 100 ml wody, 30 gr soli, 150 gr cukru, 150 ml oleju + kilka goździków, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu.

Grzyby po zszumowaniu gotować ok. 3 minut, do odsączonych dodać pokrojoną w paski cebulę i paprykę, keczup i koncentrat pomidorowy, zalać gorącą zalewą, wymieszać. Słoiki gotować 30 minut.

Smacznego :)

(wypowiedź edytowana przez Marek 11. października. 2019)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji