bio-forum.pl

2019-05-31 Anglia, Doncaster, przedostatnie pstrykanie - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2019-05-31 Anglia, Doncaster, przedostatnie pstrykanie - część 3
8.paź.19 11:53
Piotr Grzegorzek

Idziemy dalej. Na pierwszym planie rządzi chrzan pospolity - Armoracia rusticana.

W zaroślach pojawia się jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Ogrodzenie oplata kwitnący bluszcz pospolity - Hedera helix.

Jesteśmy w okolicy tutejszej przystani. Oto stojąca od dawna, sądząc po wypłowiałych kolorach, tablica przedstawiająca gatunki inwazyjne.

Na terenie ogrodzonym zauważyłem pewien gatunek rośliny nowej dla mnie. To wronóg podwójny - Coronopus didymus.

Za ogrodzeniem rósł jeszcze jastrzębiec pomarańczowy - Hieracium aurantiacum.

Po drugiej stronie ulicy znajdują się dwa domki.

W drodze do nich po naszej, lewej stronie ulicy uwieczniłem prusznika - Ceanothus.

Jeden z dwu domków po prawej stronie ulicy jest opuszczony. to teraz rządy bluszczu pospolitego - Hedera helix oraz jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Zawracamy idąc tą samą drogą czyli Clay Lane West. Zwracamy uwagę na to co pominęliśmy poprzednio. Oto kalina koralowa - Viburnum opulus.

Tak dla kontekstu spoglądamy na rzekę. Podczas kolejnego mojego pobytu w tym mieście przymierzamy się do przejścia po terenie wyspy pomiędzy kanałem a rzeką.

Z kolei pod nogami mamy dobrych znajomych. Jest to pięciornik gęsi - Potentilla anserina.

Jest także to, co elegancko nazywam osadami środkowego piętra antropocenu. To kategoria budują, remontują, urządzają.

Mijamy skupisko chrzanu pospolitego - Armoracia rusticana.

Następnie natrafiamy na kolejną porcję odpadów z kategorii budują, remontują, urządzają.

Potem idzie mniszek - Taraxacum.

Następnie mamy ścianę topoli włoskiej - Populus nigra var. Italica.

Tutaj pojawiła się róża rdzawa - Rosa rubiginosa.

Ten odcinek kończę jaskrem wielokwiatowym - Ranunculus polyanthemos.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji