bio-forum.pl

2019-05-31 Anglia, Doncaster, przedostatnie pstrykanie - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2019-05-31 Anglia, Doncaster, przedostatnie pstrykanie - część 2
8.paź.19 08:38
Piotr Grzegorzek

Minęliśmy bramę oczyszczalni ścieków. Ruszamy dalej dokumentując przydrożną florę. Oto przetacznik perski - Veronica persica.

Zza ogrodzenia oczyszczalni ścieków wyłania się jarząb mączny - Sorbus aria.

Ostatni zielny gatunek w tej serii to mlecz kolczasty - Sonchus asper.

Idziemy dalej.

Teraz skręciliśmy w Merchants Way. Liczmy na to, że zgodnie z zasadą do trzech razy sztuka w końcu trafimy nad Don.

Wchodzimy na Clay Lane West. Teraz pod bardzo zaśmieconym ogrodzeniem zauważyłem wilczomlecza. To prawdopodobnie Euphorbia characias lub mieszaniec z jego udziałem.

A poza tym śmieci było tutaj dostatek.

Nieco dalej za ogrodzeniem rośnie rozmaryn lekarski - Rosmarinus officinalis.

I jeszcze szczypta żółci pod postacią komonicy zwyczajnej - Lotus corniculatus.

Przed nami za wałem skrywa się Don, a właściwie kanał prowadzony prawym brzegiem równolegle do właściwego cieku.

Powoli skręcamy w prawo.

Między drogą a rzeką rośnie płat jeżyny - Rubus sp. sp.

I wreszcie widzimy to o co nam chodziło. Woda, dużo wody. A poza tym brzeg to składowisko martwej biomasy.

Teraz będzie bardzo długa sesja zdjęciowa z gatunkiem z rodziny Apiaceae. Jeszcze nie wiem co to jest.

Dopiero rozpoczynał kwitnienie.

I jeszcze detale liści.

A poza tym w okolicy była trybula leśna - Anthriscus sylvestris.

Idziemy teraz z biegiem powiedzmy rzeki. W drzewostanie po prawej stronie drogi widać topolę włoską - Populus nigra var. Italica.

Tutaj także pojawił się nieznany mi, ale już solidnie udokumentowany przedstawiciel Apiaceae.

Idziemy dalej.

W końcu dokumentuję tutejszą lipę drobnolistną - Tilia cordata.

od cze.2010

2. 2019-05-31 Anglia, Doncaster, przedostatnie pstrykanie - część 2
19.kwi.20 23:13
Piotr Grzegorzek

Oenanthe crocata - to tajemniczy przedstawiciel Apiaceae z drugiej części wątku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji