bio-forum.pl

Hysterangium pompholyx ???

bez logowania - można przeglądać
GRej73752 Basidio* podziemne

od lis.2006

1. Hysterangium pompholyx ???

Nowe miejsce wczorajszych poszukiwań i ogólnie kiepsko z podziemnymi. A tego można było się spodziewać. W miejscu gdzie pod grabami i dębami było pełno grzybów naziemnych m. in. lejkowców dętych.

Znalezione owocniki rosły w tej części lasu gdzie nie było naziemnych. Miały średnicę od 10 do 19 mm, i pachniały średnio intensywnie, nieprzyjemnie. Skórka daje się ściągać, ale już nie z taką łatwością jak u H. stoloniferum. Owocniki rosły na głębokości ok 2 do 4 cm, w korzeniach ok. 100 letnich dębów.

01

Gdybym miał mikroskop, to tytuł wątku przypuszczam byłby bez znaków zapytania, a tak tylko domniemywam, że to widzę na stronie micologia.net

wydaje mi się być tym samym grzybem.

02
03
04
05
06

Siedlisko

07

Przekrój poprzeczny

Przekrój podłużny

08
09

i detale

od lip.2002

2. Hysterangium pompholyx ???

Makroskopowo się zgadza. Hysterangium na pewno. I mam nadzieję ze własnie H. pompholyx by byłby to nowy dla Polski gatunek. Należy Ci się w końcu pierwsze stanowisko za takie zaangażowanie i takie sukcesy:-)) Przysyłaj jak najszybciej:-))

A ja ostatnio znajduję piękne gatunki i nie mam czasu nawet obrobić fotek i wstawić na forum:-)))

To zbiór z wczoraj z jednego dużego stanowiska. Wytypowane mapowo-geologicznie i trafione w dziesiatkę bo znów tuber aestivum i chyba też t. mesentericum. No i bez Tajgi bo znów ranna. Jak widac bez psa też można:-)) Muszę jeszcze posprawdzać - nawet nie miałem czasu mikroskopować na żywo. Na fotce grzyby posegregowane do fotografowania i potem do suszenia:-)) Karteczki z nazwą stanowiska musiałem zamazać - no bo te trufle:-))))

A moze ktoś rozpozna jakie gatunki są na fotce? Część z nich była juz na forum prezentowana:-))

od lis.2006

3. Hysterangium pompholyx ???

Podoba mi się zdanie "Przysyłaj jak najszybciej:-))"

Właśnie jestem w takcie przygotowania przesyłki dla Ani - sporo drobiazgowej roboty, którą sam sobie wymyśliłem:-))). Do Ciebie już popakowałem, ale muszę jeszcze przygotować notatki z mapkami:-)))

Ale jak patrzę na Twoje mega zbiory, to tylko życzę powodzenia w dokumentacji:-)))

Ja w niedzielnym typowaniu nie trafiłem jeśli chodzi o czarne trufelki. Natomiast znalazłem takie "podziemne dziwo" które nie wydaje się być grzybem, ale to w jutrzejszym wątku, no i tego podkorzeniaka:-)

Z rozpoznaniem to mało kto sobie poradzi. Dla Prof. Ławrynowicz to pewnie "bułka z masłem"

ale strzelam

1. Największe czarne - T. aestivum

2. Najmniesze czarne - T. mesentericum

3. Obok największych - T. mesentericum (widać ostolium)

4. Czarne na Kamisie - T. aestivum

5. Za Kamisem - Tuber rufum (ale widać otwór w owocniku - może T. fulgens)

6. Poniżej T. fulgens (też z otworem)

7. Trzy z lewego brzegu - Tuber??? (jeden owocnik mózgokształtny!)

8. Trzy maleńtwa - T. rufum

A przy pierwszym rządku wysiadam:-)

od lis.2006

4. Hysterangium pompholyx ???

Przesyłka się opóźni, bo padła mi drukarka:- (

od lip.2002

5. Hysterangium pompholyx ???

GRATULUJĘ - własnie wzbogaciłeś polską biotę (fungię) grzybów podziemnych o kolejny gatunek. Nie mam żadnych wątpliwości - mikrocechy pasują idealnie.

Twój grzybek to Hysterangium pompholyx:-)))))

Zdjęcie zbioru powyżej, z racji swej jakości nadawało się raczej na wróżenie z fusów niż zagadkę:-)))

Ale już wszystko z tego dnia pooznaczałem i tak.

Czarne trufle to wszystko Tuber aestivum.

Czarne z dziurką na dole to Pachyphloeus melanoxantus

Wielka gromada na samej górze to Melanogaster variegatus

Reszta to pospólstwo - trufle z sekcji puberulum i rufum

Trzy jasne na górze i dwa na dole to hymenogastery - do oznaczenia kiedyś:-)))

od lis.2006

6. Hysterangium pompholyx ???

Dziękuję Spin za oznaczenie, cieszę się niezmiernie:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji