bio-forum.pl

Mała lejkowata Entoloma

bez logowania - można przeglądać
GRej326612

od lip.2005

1. Mała lejkowata Entoloma
1.paź.19 21:59
Grażyna Domian
Entoloma
Entoloma2
Entoloma3
Entoloma4
zarodniki

29. 09. 2019 r. - Puszcza Bukowa (Osetno) - na poboczu leśnej drogi granicznej rezerwatu. Średnica kapelusza 1, 4 cm, zarodniki: 8-11, 1 µm x 5, 9-8, 0 (-8, 9) µm, Q: 1, 1-1, 8

Innych cech mikro nie sprawdzałam, bo nie chciałam marnować krojeniem tak małego owocnika. Zastanawiam się nad Entoloma rhodocylix?

od mar.2025

2. Mała lejkowata Entoloma

Osobiście Entoloma rhodocylix bym w tym przypadku wykluczył. Makroskopowo Twojemu okazowi bliżej do Entoloma incarnatofuscescens, nawet jeśli trzon nie jest niebieskawy. Ale to tylko moje gdybanie.: D

od lip.2005

3. Mała lejkowata Entoloma
1.paź.19 23:31
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję Przemku:-) Przez moment zastanawiałam się nad tym gatunkiem ale wykluczyłam go własnie ze względu na brak niebieskawych tonów na trzonie. Teraz tak myślę, że może to efekt silnego uwodnienia (było po całym dniu opadów).

Błażeju - jakie jest Twoje zdanie?

od wrz.2005

4. Mała lejkowata Entoloma

gdybanie bardzo prawdopodobne

od lip.2005

5. Mała lejkowata Entoloma
3.paź.19 00:18
Grażyna Domian

Ale fajnie:-)

A jak Błażeju wolisz weryfikować - przed czy po zgłoszeniu?

od wrz.2005

6. Mała lejkowata Entoloma

po: D

od lip.2005

7. Mała lejkowata Entoloma
3.paź.19 22:15
Grażyna Domian

Ha, czyli bardzo, bardzo prawdopodobne - dzięki!: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji