bio-forum.pl

grzybek tybetański

bez logowania - można przeglądać

od gru.2005

1. grzybek tybetański

skoro była kombucha to ja się spytam o grzybka tybetańskiego

w skrócie służy do zakwaszania mleka

co to jest i skąd się to wzięło?

coś podobnego i u mnie w rodzinie egzystowało dłuższą chwilę jakieś 20 lat temu

od kwi.2006

2. grzybek tybetański

Znalazłem na tiens.freehost.pl

"KORDICEPS - cud natury - roślino - owad - jest to grzyb tybetański - Maczużnik. Immunologiczny - naturalny antybiotyk, działa antyrakowo. Zastępuje wiele hormonów. Podnosi przyswajalność tlenu. Reguluje wzajemny stosunek wapnia i fosforu we krwi. Wspiera leczenie choroby wieńcowej, dusznicy bolesnej. Gasi główne ogniska nowotworowe - szczególnie w mózgu. Aktywizuje głównie czynności nerek i limfocytów. Funkcja nerek przekłada się na jakość funkcji wielu pozostałych organów i narządów. Leczy wirusowe zapalenie wątroby, marskości i chorobę Werholfa."

Sam pierwszy raz o tym słyszę, ale jak zwykle wykazuję sporo sceptycyzmu...

od kwi.2006

3. grzybek tybetański

No to jeszcze conieco o zamieszkach w Tybecie ze stronki przyjaciół Tybetu: ratujtybet.org

"Miejscowe zródła podały, że zamieszki wybuchły po tym, jak urzędnicy powiatu Dzato nałożyli "podatek" w wysokości 1, 5 tys. yuanów (181 US$) na każdą osobę z sąsiadujących tybetańskich rejonów przed wydaniem zgody na przybycie na teren powiatu w celu zbioru leczniczego grzyba znanego jako "yartsa gunbu" w języku tybetańskim (chiń.: chong cao; łac.: Cordyceps sinensis). Rosnący jedynie na bardzo dużej wysokości grzyb jest od stuleci używany jako suplement do podniesienia witalności i leczenia różnych dolegliwości. Jest on najważniejszym tybetańskim lekiem i osiąga wysoką cenę we wschodniej Azji."

Pozdrawiam

od gru.2005

5. grzybek tybetański

Marku,

fajne sprawy wynalazles ale czy to jest ten maczuźnik? watpie, ten grzybek z allegro to jakies takie grudki ktore rozmnazaja sie w mleku.

takie bryłki białe...

nawet nie wiem czy to grzyb

a ze nazywaja to grzyb to inna sprawa

wieloryb to tez nie ryba....

od lis.2005

6. grzybek tybetański
24.lip.07 16:29
Marek Ciszewski "grant"

rapatang... Myślę że twój wątek powinien rozwijać się w kierunku "grzyby lecznicze".

Grzybek tybetański wiele lat temu był u nas w domu i wszyscy pili przetworzone przez niego mleko, inni woleli słodzoną herbatę. Wiem że mi to bardzo smakowało. W swoim wątku przypomniałeś mi o nim i aż nabrałem chęci, żeby go znowu skądś zdobyć. Grzybek ten dość szybko się rozmnaża - zasilaliśmy nim całą rodzinę...

od gru.2005

7. grzybek tybetański

niech będzie i lecznicze

ja sie nie znam, wiem ze zakwaszały mleko

tylko kto da głowe że te grudki to grzybki

bo moze trza kupic i wysłać Ani do oznaczenia - z kubkiem mleka

20lat temu nikt tego nie nazywał grzybkiem tybetańskim - przynajmniej u mnie - nie pamiętam czy w ogóle ktos to nazywał grzybkiem - nie pamietam

może to jakieś drożdze może jeszcze coś innego

od wrz.2004

8. grzybek tybetański

Cordyceps sinensis to oni zbierają gdzieś po krzakach i suszą (z racji fallicznego kształtu uważany jest tam za afrodyzjak, do tego leczą tym niektóre schorzenia), rośnie on na larwach ciem:-)

Te białe grudki nie mają z nim nic wspólnego...

od kwi.2006

9. grzybek tybetański

Też mi się wydaje, że te białe grudki to "lekka" ściema. WIem, że nie jesdnemu psu..., ale tybetańczycy nic pewnie o tych grudkach nie słyszeli :)

od kwi.2010

10. grzybek tybetański
8.kwi.10 17:14
Ewa Marker "ewa155"

Jest wiele osób którym grzybek pomógł. Ja sama jestem taką osobą, i mój mąż również. Pije mleczny napój mimo tego ze nie toleruje mleka.

Pozdrawiam

od kwi.2010

11. grzybek tybetański
8.kwi.10 17:15
Ewa Marker "ewa155"

Aha, i grzybek tybetański i cordyceps to dwie różne rzeczy!

od gru.2005

12. grzybek tybetański

film o zbieraniu cordyceps sinensis w Nepalu youtube.com

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji