bio-forum.pl

drobne stożkówki ze śródleśnej łąki

bez logowania - można przeglądać
GRej330702

od paź.2007

1. drobne stożkówki ze śródleśnej łąki
1
2

18. 08. 2019 śródleśna łąka w borze sosnowym, "użyźniana" nawozem końskim; wśród pokrzyw i roślinności zielnej.

siedlisko

siedlisko

od wrz.2005

2. drobne stożkówki ze śródleśnej łąki

Mam problem, bo z tym numerem wątku mam torebkę opisaną jako "Stropharia semiglobata" z okazami Agrocybe pediades w środku. Ona ma swój wątek?

od paź.2007

3. drobne stożkówki ze śródleśnej łąki

Wątku dla tego niby pierścieniaka nie zakładałem. Coś zatem musiałem pomieszać. Postaram się szybko to wyprostować.

od paź.2007

4. drobne stożkówki ze śródleśnej łąki

Już wiem co jest nie tak. Przy kopiowaniu etykiet ( Conocybe była robiona wcześniej) nie wykasowałem nr wątku, tak więc powinna być jeszcze jedna torebeczka z tym nr wątku, ta właściwa.

Co do Strophari/Agrocybe. Wątku nie zakładałem, bo raczej nie miałem zamiaru wysyłać tego znaleziska, a torebeczka trafiła chyba z rozpędu do paczki. Jak się okazuje opatrzność czuwa;-) bo nieźle mnie zmyliło siedlisko i ten nawóz koński :)

od wrz.2005

5. drobne stożkówki ze śródleśnej łąki

A pozostałe dane na etykiecie są OK?

od paź.2007

6. drobne stożkówki ze śródleśnej łąki

Tak, one rosły tuż obok siebie.

od wrz.2005

7. drobne stożkówki ze śródleśnej łąki

C. rickenii

(wypowiedź edytowana przez ramayana 12. kwietnia. 2020)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji