bio-forum.pl

Dwa białe śluzorośla do oznaczenia.

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Dwa białe śluzorośla do oznaczenia.
22.lip.07 00:53
Krzysztof Ciesielski
pierwszy
drugi

Witam serdecznie wszystkich,

prosiłbym was o oznaczenie tych dwóch śluzorośli. Jestem pewien, że nie bedzie to łatwe, ale pewnie ktoś, chociaż jednego pewnie zna. :) Będzie wiecej takich zdjęć w przyszłości. Kilka ciekawych ślizorośli mi umknęło z powodu braku aparatu, co się nigdy więcej nie powtórzy. Czy ten drugi jest z rodzaju Stemonitopsis? Tak przeglądająf poprzednie tematy, ten mi bardzo przypomina mojego. Ale nie mam zdjęć z kolejnego etapu rozwoju, niestety...

Podobają mi się glutorośla, bo mają ciekawe kształty, kolory i konsystencję. :) Teraz będę miał nowy aparat (wreszcie!, którym mam nadzieję, wykonywać lepsze jakościowo zdjęcia. Z góry dzięki za pomoc!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Dwa białe śluzorośla do oznaczenia.
29.lip.07 11:55
Roksana Plesner ("roksana")

Na pierwszym zdjęciu Ceratiomyxa fruticulosa. Na drugim śluźnia, z której coś dopiero wyrośnie.

od wrz.2005

3. Dwa białe śluzorośla do oznaczenia.

Mnie ten pierwszy nie wyglada na Ceratiomyxa - troche za kremowy i "za duza warstwa sluzni". Ja bym powiedziala, ze to tez cos mlodego.

od lut.2007

4. Dwa białe śluzorośla do oznaczenia.
9.sie.07 01:14
Krzysztof Ciesielski

Dzięki za odpowiedź,

powiem tak, że sprawdziłem zdjęcia w internecie gatunek Ceratiomyxa fruticulosa i w ogóle nie przypominają tego co ja widziałem. Niestety nie mam tak obeo aparatu, żeby móc fotografować większe szczegóły. Wydaje mi się jednak, że te dwa śluzowce to jedne gatunek, w fróżnej formie... Ale mogę sie mylic. Na pewno drugi jest podobny do tych, ktore były pokazane pod tymi linkami:

Kidy poszedłem w miejsce gdzie rósł ten drugi to znalazłem tylko pozostale czarne nitki, coś jakby resztki "nóżek" ale już bez główek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji