Aby cokolwiek powiedziec potrzeba jeszcze troche ifnormacji.
Chocby barwa blaszek. Jeszcze lepiej jaka barwe miał wysyp zarodnikow.
Fotografie nie niosa zbyt wiele informacji - sa male i nie widac detali (no i blaszek).
Takie grzyby określa się terminem LBM (Little Brown Mushrooms) lub swojskim ChGW.
Na tym zdjeciu po lewej wygladaja wrecz na Psilocybe bohemica (to może z przewodu pokarmowego) :)
Ale to może być cokolwiek.
Oprócz opisania dodatkowych cech fajnie jak możesz w przyszłości zasuszyc kilka w rożnym wieku, można to potem oznaczyć pod mikroskopem.
Jeszcze info dla czytelników (pytali się). Przemek opiekuje się forami "roślinnymi", stąd rola moderatora w podpisie.
Psylocibe? To brzmi znajomo.
gratuluje - mi to wyglada na psilocybe bohemica, rzeczywiscie rosna w naszej strefie ale nigdy ich nie znalazlem, z tego co wiem rosna gesto w Czechach. Piekne jest to ze sa silniejsze od naszych rodzimych łysiczek lancetowatych. Zachowaj je jezeli jeszcze je masz bo sa to bardzo cenne i zadkie grzyby :)
Jestem na 99% pewien ze to bohemica, nawet zdjecie po prawej sie zgadza, mlode grzybki maja taki kulisty kapelusz ktory z czasem sie poszerza,
bylbym bardzo wdzieczny jezeli dorzucilbys jeszcze kilka fotek lepszej jakosci albo w zblizeniu, jest to pierwszy dowod na ich obecnosc w polskim ekosystemie (albo innych nie znam) :) pozdrawiam :)
Ogranicza mnie wymagana pojemność załączanych fotek, ale jak kto woli, to niech pisze - podeślę wieeeelkie fotosy. - prznow@wp.pl[mailto:prznow@wp.pl]. A po grzybach już nie me śladu, gdyż musiałem usunąć osad na wysyp.
A czy pamietasz jaki byl kolor blaszek?
Wrzuciłem otrzymane do Przemka eksykaty pod mikroskop i wychodzi Psilocybe coprophila, tak na 99%.
Zarodniki grubościenne z dużą porą rostkową jak to u Psilocybe.
Wymiary średnie zarodników to 12 x 8 um, Q=1. 5.
Gdy leżą na szerszym boku to dość wyraźnie 6-kątne, gdy na węższym to owalne, z jednej strony bardziej wypukłe.
mozna to jeść czy jak???
kopie to trroche
i
jakie są proporcje PSC???
pozdrawiam szalonych grzybiarzy