bio-forum.pl

Grzyby na osadzie ściekowym
Psilocybe coprophila, łysiczka odchodowa

bez logowania - można przeglądać
Psilocybe

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Grzyby na osadzie ściekowym
16.cze.04 09:33
Przemek Nowicki (Novik) ("Novik")
grzyb1
grzyb2

Szanowni mykofile, w zeszłym miesiącu na osadzie ściekowym, suszącym się na poletkach pojawiły się interesujące grzyby. Mają przeciętnie ok. 3, 5 cm. Ciekaw jestem czy zarodniki przywiał wiatr, czy też przebyły one dłuuuugą drogę poprzez meandry systemu kanalizacyjnego?

od kwi.2001

2. Grzyby na osadzie ściekowym
24.cze.04 18:32
Marek Snowarski "admin"

Aby cokolwiek powiedziec potrzeba jeszcze troche ifnormacji.

Chocby barwa blaszek. Jeszcze lepiej jaka barwe miał wysyp zarodnikow.

Fotografie nie niosa zbyt wiele informacji - sa male i nie widac detali (no i blaszek).

Takie grzyby określa się terminem LBM (Little Brown Mushrooms) lub swojskim ChGW.

Na tym zdjeciu po lewej wygladaja wrecz na Psilocybe bohemica (to może z przewodu pokarmowego) :)

Ale to może być cokolwiek.

Oprócz opisania dodatkowych cech fajnie jak możesz w przyszłości zasuszyc kilka w rożnym wieku, można to potem oznaczyć pod mikroskopem.

od kwi.2001

3. Grzyby na osadzie ściekowym
24.cze.04 18:34
Marek Snowarski "admin"

Jeszcze info dla czytelników (pytali się). Przemek opiekuje się forami "roślinnymi", stąd rola moderatora w podpisie.

4. Grzyby na osadzie ściekowym
24.cze.04 20:15

Psylocibe? To brzmi znajomo.

5. Grzyby na osadzie ściekowym
7.lip.04 18:33
"xoch" (b/log.)

gratuluje - mi to wyglada na psilocybe bohemica, rzeczywiscie rosna w naszej strefie ale nigdy ich nie znalazlem, z tego co wiem rosna gesto w Czechach. Piekne jest to ze sa silniejsze od naszych rodzimych łysiczek lancetowatych. Zachowaj je jezeli jeszcze je masz bo sa to bardzo cenne i zadkie grzyby :)

6. Grzyby na osadzie ściekowym
7.lip.04 18:45
"xoch" (b/log.)

Jestem na 99% pewien ze to bohemica, nawet zdjecie po prawej sie zgadza, mlode grzybki maja taki kulisty kapelusz ktory z czasem sie poszerza,

bylbym bardzo wdzieczny jezeli dorzucilbys jeszcze kilka fotek lepszej jakosci albo w zblizeniu, jest to pierwszy dowod na ich obecnosc w polskim ekosystemie (albo innych nie znam) :) pozdrawiam :)

7. Grzyby na osadzie ściekowym
8.lip.04 19:40

Ogranicza mnie wymagana pojemność załączanych fotek, ale jak kto woli, to niech pisze - podeślę wieeeelkie fotosy. - prznow@wp.pl[mailto:prznow@wp.pl]. A po grzybach już nie me śladu, gdyż musiałem usunąć osad na wysyp.

8. Grzyby na osadzie ściekowym
28.lip.04 04:43
Michal Gajdeczka (Magmamaniac) ("Magmamaniac")

A czy pamietasz jaki byl kolor blaszek?

od kwi.2001

9. Grzyby na osadzie ściekowym
zarodniki//
wymiary

Wrzuciłem otrzymane do Przemka eksykaty pod mikroskop i wychodzi Psilocybe coprophila, tak na 99%.

Zarodniki grubościenne z dużą porą rostkową jak to u Psilocybe.

Wymiary średnie zarodników to 12 x 8 um, Q=1. 5.

Gdy leżą na szerszym boku to dość wyraźnie 6-kątne, gdy na węższym to owalne, z jednej strony bardziej wypukłe.

od sie.2002

10. Grzyby na osadzie ściekowym
4.sie.04 19:09
"pimpek"

Twój mikroskop generuje od razu taki schemat 2D?

11. Grzyby na osadzie ściekowym
22.wrz.04 17:17
"JaToJA" (b/log.)

mozna to jeść czy jak???

kopie to trroche

i

jakie są proporcje PSC???

pozdrawiam szalonych grzybiarzy

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji