bio-forum.pl

Galerina calyptrata?

bez logowania - można przeglądać
GRej324477

od lip.2005

1. Galerina calyptrata?
17.lip.19 21:28
Grażyna Domian
Galerina
Galerina2
Galerina3

16. 07. 2019* r. - Puszcza Goleniowska, w borze mieszanym bagiennym (So, Św, Brz), wśród torfowców i trzęślicy - 7 owocników o średnicy kapelusików do 1 cm, trzonach o długości ok. 3 cm i grubości 1-2 mm, z niewielkim zgrubieniem u podstawy.

zarodniki
zarodniki2

zarodniki z balonikami: (-8, 5) 8, 8-11, 3 (-13) x 5, 3-7, 5 (-7, 9) µm, Q: 1, 3-1, 9

podstawki

podstawki 4-sterygmowe:

cheilo
cheilo2

cheilocystydy:

strzępki skorki

inkrustowane strzępki skórki z licznymi sprzążkami:

Początkowo wahałam się między Galerina calyptrata a G. cerina. Przy tak małych owocnikach żal mi było robić próbę smakową ale ponieważ jest to w tym przypadku ważna cecha diagnostyczna, poświęciłam pół kapelusika - zapach i smak wyraźnie mączno-ogórkowe, co wskazuje na G. calyptrata.

Czy jest jeszcze jakiś inny gatunek o takich cechach i preferencjach siedliskowych, który mógłby podważyć to oznaczenie?

od wrz.2005

2. Galerina calyptrata?

Jak dla mnie to jednak G. sphagnicola.

od lip.2005

3. Galerina calyptrata?
16.kwi.22 08:50
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję Błażeju za te wszystkie weryfikacje:-D

W luźniejszej chwili, z ciekawości przysiądę znów do kluczy i podumam w których miejscach pobłądziłam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji