bio-forum.pl

Wysoka roślina z różowymi kwiatkami

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007
#0

1. Wysoka roślina z różowymi kwiatkami
16.lip.07 18:30
Mirka "imienniczka"

Spotykałam ją często spacerując skrajem lasu. Jak się nazywa ta roślina?

od sty.2007
#0

2. Wysoka roślina z różowymi kwiatkami

od maj.2007
#0

3. Wysoka roślina z różowymi kwiatkami

Jako ciekawostkę można dodać, że budowa i rozwój kwiatu kiprzycy uniemożliwia samozapylenie, co właśnie u tego gatunku stwierdził po raz pierwszy niemiecki pastor, botanik Christian Konrad Sprengel w XVIII w. Ten pionier biologii kwiatu, wyjaśniający już wtedy mechanizmy zapylania wielu roślin przez owady, został wyśmiany przez współczesnych, zmarł w ubóstwie, a jego teorie zostały docenione i wprowadzone do nauki przez Karola Darwina. Pozdrawiam

od sty.2007
#0

4. Wysoka roślina z różowymi kwiatkami

Kolejną ciekawostkę o wierzbówce kiprzycy znalazłam całkiem niespodziewanie na stronie survival.strefa.pl[survival.strefa.pl]. Okazuje się, iż kłącza i liście wierzbówki kiprzycy są jadalne, cytuję:

''Jadalne są młode liście (zbierane wiosną i latem) oraz kłącza (zbierane na jesieni lub wczesną wiosną). Z liści robi się surówki i sałatki lub, po ususzeniu i przefermentowaniu, zieloną herbatę o działaniu uspokajającym i nasennym.

Kłącza spożywa się na surowo w postaci sałatek, gotuje z nich kompot lub przerabia na mąkę do wypieku chleba o lekko orzechowym smaku.''

A ciekawe też jest spostrzeżenie, że ''różowopurpurowe kwiaty, 4-płatkowe, ułożone tak, jakby im brakowało piątego płatka'', faktycznie racja.

Sporo tam jeszcze ciekawostek[survival.strefa.pl] także o innych roślinach. Polecam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji