Wymęczyła mnie strasznie, nie chciała kompletnie współpracować.
Włoski do 585, bazy różne, większość pojedyncza, może 10-15% podwójne, kilka potrójnych, zarodniki elipsoidalne 21, 9-23, 2 x 13, 9-15, 2, ornamentacja bardzo niska, słabo widoczna, nie spływa w gorącym CB, drobne izolowane elementy.
Nie wiem: (
Nie mam teraz czasu spoglądać w literaturę ale chyba takie zarodniki o drobnej ornamentacji ma S. subhirtella???
Sprawdzałeś? - nie pasuje?
Zajrzyj do poczty!
Możesz sobie jeszcze ściągnąć kompletną pracę Schumachera;
Mirek Ty jesteś NIESAMOWITY!!!
Nic mi innego nie pozostaje jak zgodzić się z Tobą, ale niech pozostanie cf
Cała kolekcja liczy dwa owocniki, wykorzystałem ok. połowy jednego, nie wiem czy to nie za mało żeby zgłaszać.
Ostatecznie Scutellinia cf. subhirtella.
Poproszę dane do etykiety.
Dziękuję Panowie :)
Podaję dane:
kto - Robert Kozak
data - 2018. 07. 17
miejsce - Rez. Łęka - na ziemi, przy buku, przy bagnisku
ATPOL - FE-95
Myslę, że te "cf" pewnie jak najbardziej wskazane.
Z tą Scutellinia to był jedynie strzał. Pasowały mi zarodniki a owocniki skojarzyły się mi z występowaniem wespół z mchem. Zauważyłeś, że większość prezentowanych kolekcji pokazana jest w jego towarzystwie? Te Roberta też? Może cos w tym jest?
Mniejsza z tym. Zamieszanie w tym kompleksie jest dość duże. Schumacher ponoć dla tego gatunku podaje dość szerokie (spęczniałe) włoski. Nie sprawdzałem jaka to wartość, tym bardziej, że tej wartości nie podałeś. Warto może porównać?
To myślę, że to jednak ten gatunek :)
Dziś dopiero popatrzyłem dokładniej, w te materiały które mi zalinkowałeś i przesłałeś, skarby nie materiały, gratuluję wiedzy i intuicji.
Myślę tak samo jak Ty :)
Czyli nie "cf".
Mnie nie pytaj, ja je omijam szerokim kręgiem :)
Ok. zostanie cf.