bio-forum.pl

Scutellinia 24-R.Kozak

bez logowania - można przeglądać

od paź.2009

1. Scutellinia 24-R.Kozak
1
2
3
4
5

Kolejna problematyczna, włoski krótkie mierzone max 330, podstawa pojedyncza, szerokość 14-16, zarodniki 17, 3-18, 7x 10, 95-13, 05, ornamentacja dość wysoka ok. 0, 5.

Włoski, ich podstawy, ornamentacja wskazywałyby na S. nigrohirtula, ale zarodniki za małe, wielkość zarodników wskazywałaby na S. crinita ale pojedyncze podstawy włosków to wykluczają

od maj.2009

2. Scutellinia 24-R.Kozak

Nawilżasz owocniki czy "brutalnie" kroisz na sucho?

- i w czym jesli nawilżasz, w wodzie?

od paź.2009

3. Scutellinia 24-R.Kozak

Nawilżam w wodzie, na sucho to ja muszę przez lupę ich szukać.

od maj.2009

4. Scutellinia 24-R.Kozak

a sprawdzałeś czy perysporium odstaje?

od paź.2009

5. Scutellinia 24-R.Kozak
1

Nie tego nie sprawdzałem. Jeśli chodzi Ci o to czy ornamentacja spływa po podgrzaniu w CB to nie spływa, tę akurat grzałem.

nie wrzuciłem jednego zdjęcia

(wypowiedź edytowana przez roto 05. lipca. 2019)

od maj.2009

6. Scutellinia 24-R.Kozak

No dobra, w końcu zjechałem już na dobre do domu to mogłem posiedzieć nieco i przejrzeć materiały.

Faktycznie problematyczna ale coś mi się kręci wokół Scutellinia heterosculpturata???

Chociaż ja owocników nie mam i jadę z tego co widzę na zdjęciach a na zdjęciach mało widać ale jednak można dostrzec nieregularną ornamentację, no i na niektórych widzę jakby tworzące sie większe brodawki... może mylę się ale zdjęcie pierwsze zarodników biorę pod uwagę oraz zdjęcie ostatnie (od lewej zarodnik trzeci i ostatni).

Zakładając, że jeśli badałeś owocnik niezbyt dojrzały to może warto dokładniej przeanalizować ten typ?

od maj.2009

7. Scutellinia 24-R.Kozak

wklejam oryginalny opis;

od paź.2009

8. Scutellinia 24-R.Kozak

Dzięki Mirku, włoski, zarodniki, ornamentacja pasują, parafizy można pomierzyć, barwnika to tam pewno nie będzie, włoski też mogę jeszcze raz dokładnie sprawdzić, ale przekrojów i warstw z suszków to mnie się nie uda uzyskać.

Masz ochotę to mogę Ci podesłać.

od maj.2009

9. Scutellinia 24-R.Kozak

Co to to nie :)

Bardzo serdecznie dziękuję!

W tym temacie możesz jedynie liczyć na moją pomoc w formie jakiejś sugestii... bo tak to powinieneś potraktować: sugestia i nic więcej a Ty decyduj co dalej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji