A oto kolejne zdjęcia porostów, jakie zaobserwowałam:
2. Lecanora dispersa/ albescens?
4.Hypogymnia physodes (to ciemniejsze to starsza plecha?)
czy brązowe brzegi plechy świadczą o zanieczyszczeniach?
6. drobne, niebieskawe porosty z czarnymi "kolcami" (co to właściwie jest?), najczęściej rosną w kupie na znacznej części drzewa
te same z prawej strony zdjęcia (obok Parmelia sulcata i Hypogymnia physodes)
11. na betonie (Lecanora muralis?)
1. Z niczym mi się nie kojarzy
2 - wygląda na Lecanora albescens ale na korze dębu? może Lecarona hagenii
3 - Lecanora conizeaoides
4 - Pierwszy porost widoczy z lewej (badziej w głębi zdjęcia) to Pseudevernia fururacea a przed nim Hypogymnia physodes
5 - Hm...
6 - Od lewej Hypogymia physodes, Palmelia sulcata i jakaś Physcia
7 - jak i 6a to jakiś gatunek prawdopodobnie Physcia tenella (te kolce to prawdopodobie są rzęski)
9 - Phaeophyscia orbicularis a pod nim Physcia adscendens
9b - chyba Physcia adcendens (chyba bo zdjęcie rozmazane)
10 - Lecanora muralis (dodatkowo widać w górnym rogu Xanthora elegans)
11 - Lecanora muralis
12 - nie mam pojęcia
1 - może to być któraś Physcia, ale zbyt duża odległość i brak określonych rozmiarów plechy zamyka typowania,
2 - Lecanora muralis
3 - Lecanora conizeaoides
4 - Hypogymnia physodes na pierwszym planie (jej ciemno zabarwione łatki są naturalnym elementem jej urody, dodatkowo są one wywinięte często w charakterystyczny sposób), w tle widać ciemniejsza plechę, jak się przyjrzysz to zauważysz liczne izydia, jest nastroszona, nie ma gładkich łatek jak Hypogymnia, to bardzo charakterystyczny porost Pseudevernia furfuracea
5 - może to być glon występujący na korze wielu drzew Chlorella
6 - owe kolce to rzęski, za ich pomocą plecha przytrzymuje się podłoża, chyba Physcia tenella
7 - Physcia tenella
9 a - Phaeophyscia orbicularis
9 b - Physcia adscendens?
10 - Lecanora muralis
11 - Lecanora muralis
Dziękuję bardzo za te wypowiedzi. Co do pierwszego zdjęcia, zrobione jest z bardzo bliskiej odległości. Porost ten rośnie co prawda na korze dębu, ale przy samej ziemi. Dla mnie (początkującej) jest nieco podobny do L. muralis- ma jednak biało-czarny kolor.