bio-forum.pl

Czerwonawy podgrzybek

bez logowania - można przeglądać
GRej357010

od lip.2005

1. Czerwonawy podgrzybek
18.cze.19 23:26
Grażyna Domian
Xerocomus1
Xerocomus2
Xerocomus3
Xerocomus4
Xerocomus5
Xerocomus6

14. 06. 2019 r. - Puszcza Bukowa (Osetno) - niestety tylko jeden owocnik na poboczu leśnej drogi przecinającej buczynę. W pobliżu rosły: buki, dąb i jawor. Rozmiary zarodników: 11, 5-14, 7 x 4, 7-6, 7 µm. Jeśli dobrze interpretuję obraz mikroskopowy - zarodniki były obcięte i gładkie, a skórka typu palisadoderm.

zarodniki

zarodniki:

skórka2

skórka kapelusza:

Początkowo myślałam, że to taki wyblakły Xerocomus rubellus i miałam go nawet zostawić, jednak po przekrojeniu zauważyłam brak charakterystycznych dla tego gatunku czerwonych punkcików w podstawie trzonu.

Po przeanalizowaniu różnych cech (barwa, sposób pękania skórki kapelusza, barwa trzonu i miąższu, rowkowana struktura na trzonie i białawe owłosienie nasady, gładkie i obcięte zarodniki), najbardziej wydaje mi się podobny do... Xerocomus marekii.

Wiem, to szalony pomysł, jednak po znalezieniu w tym rezerwacie X. bubalinus, a wcześniej wielu innych rarytasów - nie można tu niczego wykluczyć;-)

od wrz.2005

2. Czerwonawy podgrzybek

dobrze typujesz - H. marekii

od lip.2005

3. Czerwonawy podgrzybek
18.kwi.22 20:13
Grażyna Domian

Warto mieć czasami szalone pomysły;-)

Jeszcze raz serdecznie dziękuję Błażeju, wyjaśnij mi jednak proszę jak to jest z tym gatunkiem - jaka jest obecnie obowiązująca nazwa: Xerocomellus czy Hortiboletus?

od wrz.2005

4. Czerwonawy podgrzybek

A nie mam pojęcia. Dla mnie Xerocomus: D

od lip.2005

5. Czerwonawy podgrzybek
19.kwi.22 17:32
Grażyna Domian

Dziękuję:-) Tak też zgłosiłam - ID: 357010

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji