bio-forum.pl

Entoloma z nad Miedwia

bez logowania - można przeglądać
GRej356985

od lip.2005

1. Entoloma z nad Miedwia
25.maj.19 21:15
Grażyna Domian
Entoloma
Entoloma2
Entoloma3
Entoloma4
Entoloma5

23. 05. 2019 r. - w lesie o charakterze przejściowym między łęgiem a grądem - dwa owocniki. W pobliżu rosły: głóg, olsza, jawor, jarząb, jesion. Średnica kapeluszy do 8 cm, trzony o długości do 10 cm i grubości do 2 cm, bardzo głęboko osadzone w glebie. Zapach nijaki, smak wyraźnie mączny. Nie zaobserwowałam zmiany barwy na przekroju.

Entoloma6

Powyższe zdjęcia nie oddają rzetelnie barwy owocników. W rzeczywistości kapelusze nie były takie żółtawe. Ich barwę lepiej obrazuje zdjęcie poniżej, wykonane kilka godzin później już w domu:

Fotki mikro niebawem...

od lip.2005

2. Entoloma z nad Miedwia
25.maj.19 22:27
Grażyna Domian
Entoloma - zarodniki

Wiem, że porwałam się jak z motyką na Księżyc ale musiałam spróbować;-)

Rozmiary zarodników: 7, 8-10, 1 (-10, 9) µm x 7-8, 9 µm. Skórka kapelusza typu cutis (wg. mnie) zbudowana ze strzępek o grubości do 21, 3 µm. Sprzążki sporadycznie obecne. Cheilocystyd nie znalazłam.

Entoloma - ostrze

ostrze blaszki:

skórka

przekrój przez skórkę kapelusza:

Entoloma - strzępki skórki
Entoloma - sprzazka?

strzępki skórki kapelusza:

Lawirowałam po kluczu FN i doszłam do Entoloma niphoides, tylko, że... - nie znalazłam takiej obfitości sprzążek, jaka przy tym gatunku powinna występować. Bardzo proszę bardziej doświadczonych o diagnozę:-)

od wrz.2005

3. Entoloma z nad Miedwia

E. clypeatum

od lip.2005

4. Entoloma z nad Miedwia
18.kwi.22 20:38
Grażyna Domian

Zgłoszona - ID: 356985

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji