bio-forum.pl

citrus medica - ręka buddy

bez logowania - można przeglądać

od lip.2006

1. citrus medica - ręka buddy

Zaczynam przygode z tym nietypowym cytrusem ktorego owoce przypominają ręke. Czy może ktoś juz ma doswidaczenia z tą roslinką i może sie nimi podzielić. Bede bardzo wdzieczny. To dość droga roślinka i nie chce popelnić blędu :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. citrus medica - ręka buddy
11.lip.07 22:04
Mateusz Pomorski ("mateuss777")

spoko masz tego cytrusa ale to jadalne czy do herbaty??? bo pierwszy raz widze go na oczy tego super cytrusa :)

od lis.2005

3. citrus medica - ręka buddy
11.lip.07 22:25
Marek Ciszewski "grant"

Piotrek... moje gratulacje!!!

Ręka Buddy zwana także macką ośmiornicy lub cedratem, to niezwykle rzadka poszukiwana roślina należąca do cytrusowatych. Owoce duże, dochodzące do 30cm i 2, 5 kg wagi mają mało miąższu, ale za to grubą ok. 8cm pomarszczoną skórkę niesmaczną na surowo, ale za to bardzo aromatyczną i smaczną po kandyzowaniu (prażeniu w cukrze).

Jak wszystkie cytrusy uwielbia dużo słońca. Podłoże kwaśne i umiarkowane podlewanie umiarkowane. Ponieważ są to dość duże drzewka wymagają też szczególnej troski. Ogólnie hodowla taka sama jak wszystkich cytrusów. Warto wspomnieć, że jest to najstarsza hodowlana roślina z cytrusowatych.

od lip.2006

4. citrus medica - ręka buddy
12.lip.07 12:55
Ola M "hola"

Rzeczywiście super! Jedno pytanie: owoc na zdjęciu pochodzi już z Twojej hodowli, czy to tylko przykładowe zdjęcie z internetu?

od lip.2006

5. citrus medica - ręka buddy

to niestety przykładowe zdjęcie :) jak doczekam sie własnych owoców chętnie prześle ich fotki. Roślinka jest jeszcze zbyt mała (ma 20 cm) żeby wydać owoc, ale jestem cierpliwy.

od lip.2006

6. citrus medica - ręka buddy

Mam takie pytanie. Wiem że teraz to nie najlepsza pora na przesadzanie cytrusów ale ziemia wygląda niestety nie specjalnie i tak samo nieprzyjemnie pachnie... Są na niej jakby glony... Czy przy zachowaniu dużej ostrożności można ją teraz przesadzić ( pozbywając sie tych glonów z wierzchu)

od lis.2005

7. citrus medica - ręka buddy
18.lip.07 23:33
Marek Ciszewski "grant"

Możesz, ale nie naruszając bryły korzeniowej. Traktuj to przesadzanie jako uzupełnienie ziemi w większej doniczce.

od lis.2006

8. citrus medica - ręka buddy

Piotr skąd masz tago cytrusa? Sam jestem zainteresowny jego kupnem. Z góry Ci dziękuję.

Pozdrawiam Filip!

od lip.2006

9. citrus medica - ręka buddy

filip tego cytrusa kupilem na allegro u użytkownika stokrotka-a (latwo znaleść :).) teraz nie ma wystawionego ale można napisac czy posida jeszcze... Nie płaciłem dużo bo 35zł... (gdzie indziej kosztuje 160zl) pozdrawiam

od lis.2006

10. citrus medica - ręka buddy

Tak tylko, że gdzie indziej za 160zł są już wielkie drzewa :) Czyli wychodzi na jedno.

Pozdrawiam!

od lip.2006

11. citrus medica - ręka buddy

Niby tak - ale mnie bardziej cieszy jak moje drzewko rosnie i sam wychoduje sobie ładny okaz - a duże są na stronie naszecytrusy. pl - najwiekszy wybór cytrusów jaki widzialem. Warto tam zobaczyc :) pozdrawiam

od lis.2006

12. citrus medica - ręka buddy

Dziękuję Piotrze za rady, ale znam już tą stronę i wiem, że sprzedają tam cytrusy. Wiem, że duży wybór jest równierz na naszecytrusy. pl w sklepiku. Zastanawiam się właśnie którego kumkwata kupić, czy z cytrusika 50cm pięknie ukrzewinego 5letniego. Czy na nszecytrusy 80-90cm z mniejszą koroną. Różnica w cenie to tylko 30PLN. Spróbujecie doradzić? :)

kumkwat naszecytrusy. pl naszecytrusy.pl

kumkwat cytrusik. pl cytrusik.pl

Z góry dziękuję i pozdrawiam Filip :)!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji