bio-forum.pl

Peziza badioconfusa?

bez logowania - można przeglądać
GRej323398

od lip.2005

1. Peziza badioconfusa?
22.maj.19 17:51
Grażyna Domian
Peziza1
Peziza2
Peziza3
Peziza4
Peziza5
Peziza-przekrój
Peziza-worki i parafizy
Peziza-worki i parafizy2
Peziza-parafizy
Peziza-zarodniki
Peziza-zarodniki2

20. 05. 2019 r. - Szczecin - Wielgowo. Kilkadziesiąt owocników w dzikim zakątku ogrodu moich znajomych, przy drewutni. Rozmiary owocników do około 8 cm średnicy, zarodniki 18, 1-20, 4µm x 9, 9-10, 5µm.

Czy to może być Peziza badioconfusa? A jeśli nie, to co?

od maj.2009

2. Peziza badioconfusa?

To może i najprawdopodobniej jest ten gatunek ale dopóki nie zobaczę ornamentacji to "MOŻE"!

Widziałaś ornamentację?

powinna wyglądać tak:

Można nieco wyczytać z twoich zdjęć analizując obrys zarodnika ale podejrzewam, że to za mało. W przypadku Peziza bez wybarwienia zarodników nie licz na pewne oznaczenie: (

od paź.2009

3. Peziza badioconfusa?

Grażynko wiosna to jej pora, pewno ona, ja jej nie znalazłem.

Hohmeyer mówi o dwóch kroplach w zarodnikach, inni że kropli nie ma, zrób proszę zarodniki w wodzie.

od maj.2009

4. Peziza badioconfusa?

Krople są; drugie zdjęcie mikro od góry/lewy górny róg.

od paź.2009

5. Peziza badioconfusa?

Co ślepemu po oczach.

od wrz.2005

6. Peziza badioconfusa?

wg mnie ona

od lip.2005

7. Peziza badioconfusa?
22.maj.19 20:24
Grażyna Domian

Bardzo Wam dziękuję!: D

Po przeczytaniu postu Mirka bałam się, że utknę w miejscu, bo nie mam czym wybarwiać zarodników.

od paź.2009

8. Peziza badioconfusa?

Grażyna zerknij na pocztę.

od lip.2005

9. Peziza badioconfusa?
28.maj.19 16:25
Grażyna Domian
Pzeziza_zarCB

Dzięki Romkowi mogę dodać zdjęcie wybarwionych w CB zarodników:

od maj.2009

10. Peziza badioconfusa?

Zarodniki jak zarodniki ale coś mi tu nie pasuje?

Grażynko spójrz na znalezisko Jacka w sąsiednim wątku. Na przekroju w tym wątku widać doskonale jak owocnik jest podzielony na dwie (+/-) równe warstwy. Tak właśnie powinien wyglądać przekrój u tego gatunku. Tego na Twoich zdjęciach nie widać... może zdjęcie zrobione z innej perspektywy?

Ta warstwa widoczna jest nawet w preparacie robionym z suszka (patrz zdjęcie).

od lip.2005

11. Peziza badioconfusa?
28.maj.19 20:59
Grażyna Domian
przekrój
przekrój2

Mirku, merytorycznie nie czuję się na tyle mocna by wchodzić w dyskusję na temat ilości i grubości warstw u tego gatunku. Mogę jedynie dodać dwa zdjęcia, przy czym - jak zaobserwowałam pod mikroskopem - grubość poszczególnych warstw była różna w zależności od stopnia "sprasowania" preparatu pod mikroskopem. Być może niektóre były bardziej plastyczne i ich komórki bardziej się "rozjeżdżały" pod szkiełkiem nakrywkowym.

od maj.2009

12. Peziza badioconfusa?

Grażynko, nie zrozum mnie źle!

Nie czepiam się a jedynie chcę być dokładny. Nie raz już przejechałem się na tym że nie sprawdziłem jakiegoś drobnego szczegółu i miałem trudności z identyfikacją.

PS; do przekroju nie możesz "prasować" preparatu. Na Twoich zdjęciach widać ewidentnie skutki zbyt dużego nacisku. Peziza to jeszcze pół biedy ale niektóre z Heliotales rozpływają się nawet pod ciężarem szkiełka.

Sama porównaj czy w przekroju były podobne? Znalazłem jeszcze kilka zdjęć.

Moja opinia jest taka, że to-to raczej nic innego nie może być ale detale budowy trzeba sprawdzić... nie ma zmiłuj się :)

od lip.2005

13. Peziza badioconfusa?
29.maj.19 13:10
Grażyna Domian

Mirku, bardzo dziękuję za wszystkie Twoje uwagi:-) Są dla mnie bardzo cenne, bo pomagają mi się więcej nauczyć i poszerzają zakres doświadczeń! Z pewnością wrócę do tego tematu ale tymczasem muszę się skoncentrować na kilku innych pilnych zagadnieniach nie cierpiących zwłoki. W międzyczasie postaram się zdobyć świeże owocniki z tej bardzo licznej gromadki u Kolegi i wtedy postaram się wykonać poprawne preparaty.

od sty.2007

14. Peziza badioconfusa?
Peziza badioconfusa
Peziza badioconfusa
Peziza badioconfusa
Peziza badioconfusa

Mam zdjęcia Peziza badioconfusa, oznaczała Ania, ja jeszcze jej mikro nie oglądałam, kiedyś to zrobię...

Natomiast jeśli mogę się przyłączyć do wątku w zakresie prezentacji cech makro... nasza Peziza badioconfusa była na przekroju fioletowa, ten fiolet też "przebijał" na powierzchni zewnętrznej owocnika, pokażę to na zdjęciach:-)

Kolejno - najokazalszy owocnik (wielkości smartfona), odcień (jak nie cień;-) w naturze to było ładniej widać) fiolet na powierzchni zewnętrznej, fiolet na przekroju, rosła też w "nie pojedynczo"

(wypowiedź edytowana przez topazzz 01. czerwca. 2019)

od lip.2005

15. Peziza badioconfusa?
1.cze.19 23:22
Grażyna Domian
Peziza-przekrój
Peziza-przekrój2

Zebrany dziś owocnik nie chciał ze mną współpracować i bronił się zaciekle ziarenkami piasku. Z trudem udało mi się zrobić jakiś preparat, bo z tej mocno już leciwej kustrzebki plasterki się rozłaziły już podczas krojenia. Mam nadzieję, że te zdjęcia wystarczą, bo kolejnych preparatów nie dam rady już zrobić:

od paź.2009

16. Peziza badioconfusa?

Na drugim zdjęciu widać cienkie długie komórki, textura intricata:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji