bio-forum.pl

2019-04-30 Chrzanów - ostatni, kwietniowy seans filmowy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2019-04-30 Chrzanów - ostatni, kwietniowy seans filmowy
15.maj.19 10:55
Piotr Grzegorzek

Tak jak w tytule, filmowanie i pstrykanie. Na początku park i kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippoastanum. Jak widać zdążył zakwitnąć przed maturami.

Teraz coś trywialnego, czyli podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria.

Kolejny drobny kwiatek to możylinek trójnerwowy - Moechringia trinervia. Część liści ma pięć nerwów, ale to nieistotny szczegół.

Kończy się wegetacja ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.

Kończy się wegetacja złoci żółtej - Gagea lutea.

U podstawy jego pnia istnieją niewielkie zbiorniki wodne. Tutaj zawsze można zrobić ciekawe zdjęcie.

Ostatnie zdjęcie z parku przedstawia jabłoń purpurową - Malus purpurea.

Oto ulica Słowackiego i sesja zdjęciowa z ostrokrzewem - Ilex.

Oto Dom Urbańczyka i sesja zdjęciowa z palecznikiem chińskim - Decaisnea insignis vel. Decaisnea fargesi.

Kolejna dłuższa sesja zdjęciowa to barwinek większy - Vinca major.

Rozpoczyna się przekwitanie mahonii ostrolistnej - Mahonia aquifolium.

od cze.2010

2. 2019-04-30 Chrzanów - ostatni, kwietniowy seans filmowy
15.maj.19 11:29
Piotr Grzegorzek

Wracam do parku. Oto okolica miejsca pamięci i sesja zdjęciowa z kwitnącym dębem czerwonym - Quercus rubra.

Oto pobocze ulicy Śląskiej w okolicy przystanku autobusowego. Kwitnie stulisz lekarski - Sisymbrium officinale.

Oto zmokły, owocujący mniszek - Taraxacum.

Wracam do parku. Zerkam w koronę dobrze mi znanej brzozy brodawkowatej - Betula pendula.

Potem przyglądam się zwisającej odmianie buka pospolitego - Fagus sylvatica.

Drzewo zakwitło.

Oto młody klon zwyczajny - Acer platanoides i sąsiadujący z nim możylinek trójnerwowy - Moechringia trinervia. Część liści ma pięć nerwów.

Oto dwie odmiany złotlinu japońskiego - Kerria japonica. Sesja zdjęciowa będzie w innym terminie.

Opuściłem park. Jestem w okolicy skrzyżowania ulic Senna i aleja Henryka. Oto drzewa opanowane przez jemiołę - Viscum album.

Oto atak klonów, klonów zwyczajnych - Acer platanoides na nasyp byłej linii kolejowej.

I na koniec coś grzybopodobnego, znaczy się wroślik - Peronospora hiemalis na jaskrze ostrym - Ranunculus acris.

I tym sposobem wprowadziłem fotoreportaż numer 4000.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji