bio-forum.pl

Arachnopeziza cd.

bez logowania - można przeglądać
GRej323188 GRej323189

od paź.2007

1. Arachnopeziza cd.

Wczoraj znalazłem te grzybki w kolejnych dwóch lokalizacjach. Siedliska dość podobne, substraty te same, mocno zmurszałe fragmenty padłych brzóz zasymilowane prawie ze ściółką. Na me oko to ten sam gatunek :)

1
2
3

znalezisko 1

4
5
6

x20

7
a1
a2
a3

..

znalezisko 2

a4
a5
a6
a7

x20

siedlisko

siedlisko

od maj.2009

2. Arachnopeziza cd.

Ładne znaleziska :)

Możliwe, że ten sam ale również może być inny.

Jest kilka gatunków podobnych które różnią się tylko cechami mikroskopowymi.

Bez mikro to jedynie Arachnopeziza sp.

od paź.2007

3. Arachnopeziza cd.

Ano może być inny, ale :)

Sam pisałeś

cytat:

W 1951 roku w Korf opisał dwa bardzo podobne gatunki wymienione wyżej. Różnią się w zasadzie detalami takimi jak rozmiar zarodników i długość włosków.

Ja nie jestem "grzybowym rasistą";-) i detale, takie jak, zarodniki większe/mniejsze o 1-2 mikrony, czy włoski dłuższe/krótsze o 10 mikronów nie przekonują mnie do uznania znaleziska za coś innego.

Jestem wyznawcą poglądu, że to nie natura tworzy gatunki a człowiek. To nie fabryka, gdzie dzisiaj produkuje się gwoździa typu A, a jutro typu B. Naturze takie przejście zajmuje tysiące lat, więc normalną rzeczą jest, że istnieje mnóstwo form przejściowych/pośrednich. Do tego dochodzą różne zmienności wynikające choćby ze środowiska czy klimatu. Więc jeżeli ktoś znajduje coś, bardzo podobne do czegoś już opisanego, a różniące się np. tylko trochę większymi zarodnikami i opisuje to jako nowy gatunek, to dla mnie jest to nieporozumienie ( delikatnie mówiąc :))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji