bio-forum.pl

maślak? maślaczek?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2006

1. maślak? maślaczek?

znaleziony w poniedziałek, w lesie bukowym, w górach. Metr od niego rósł szyszkowiec.

Dostrzebam tutaj cechy zarówno maślaka, jak i maślaczka... ale żaden gatunek nie przychodzi mi do głowy:- (

Zółty miąższy wybarwiał się słabo na czerwono (głównie w kapeluszu). Brak pierścienia. Skórka na kapeluszu spękana.

co to takiego?

od gru.2003

2. maślak? maślaczek?

Maślaczek pieprzowy. Próbowałeś go? Podobno suszony i zmielony jest fajowa przyprawą...

od kwi.2004

3. maślak? maślaczek?

Mnie się kojarzy z Pulveroboletus lignicola

od kwi.2004

4. maślak? maślaczek?

Prawdopodobnie Chalciporus rubinus

od sty.2006

5. maślak? maślaczek?

Mi nie przypomina maślaczka pieprzowego - był żółty, a maślaczek jest raczej pomarańczowo-brązowawy.... no i ta spękana skórka...

Co do Pulveroboletus lignicola, to ten gatunek ma chyba żółte pory a u mojego okazu były czerwone/ceglaste...

a miąższ maślaczka rubinowego przebarwia się na chyba na niebiesko a nie czerwono...

Mamy więc 3 sprzeczne diagnozy, z których żadna nie wydaje mi się słuszna: (

Czy ktoś jeszcze się wypowie?

od gru.2003

6. maślak? maślaczek?

Skórka popękała od słońca zapewne. Złotak to na bank nie jest-miałem przyjemność go zjeść:-)))) a potem obserwować.

A to moje maślaczki w różnych stadiach...

od sty.2006

7. maślak? maślaczek?

Hmmm na zdjęciu 1 i 3 rzeczywiście są nieco podobne... ale ta skórka nie daje mi spokoju... może ktoś jeszcze by to ocenił?

od maj.2003

8. maślak? maślaczek?
6.lip.07 08:29
Anna Kujawa "AniaK"

A smak miąższu?

Jeśli Tomek ma rację to wielkośc zarodników powinna potwierdzić jego trop.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji