bio-forum.pl

Piestrak jadalny - jak przyrządzać?

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od lis.2006
#0

1. Piestrak jadalny - jak przyrządzać?
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 01
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 02
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 03//

Po raz drugi miałem okazję spróbować piestraka jadalnego - Choiromyces meandriformis. Pierwszy raz w niedzielę porównywałem go z kaniami. Ponieważ dzisiaj nie znalazłem w sieci żadnego przepisu, więc postanowiłem go przyrządzić swoim prostym standardowym sposobem.

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 04

Tak więc zebrane piestraki opłukałem w wodzie z piasku i ściółki, następnie obrałem jak ziemniaczki.

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 05

Przygotowałem składniki:

- piestraki jadalne

- cebulę

- czarny pieprz

- wegetę

- olej słonecznikowy

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 06

piestraki i cebulę poszatkowałem i wrzuciłem do patelni

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 07
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 08

wszystko przyprawiłem pieprzem i wegetą

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 09
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 10

i dusiłem na oleju i wodzie na średnim ogniu przez 20 minut, co jakichś czas mieszając

no i tak to wyglądało na talerzu.

Wrażenia smakowe:

grzyb delikatny w smaku i dość twardej konsystencji. Nie wyróżnia się takim walorem smakowym, który by mnie szczególnie zachwycił. Na pewno nie dorównuje duszonym w podobny sposób rydzom, prawdziwkom czy kurkom. W niedzielę panierowałem go z kanią i kania okazała się być lepsza. Na pewno oceniam go jako dobry grzyb jadalny, ale nie b. dobry czy wyśmienity.

W kuchni dobry nie jestem, ale czasem lubię poeksperymentować z grzybami.

Grzyb nieczęsty, ale w tym roku wydaje się, że będzie go można częściej niż zazwyczaj spotykać, więc chciałbym popróbować innych sposobów.

Czy macie jakieś doświadczenia kulinarne z tym grzybem lub ewentualnie przepisy?

Pozdrawiam smakoszy GRZYBÓW!!!

Grzybiorz

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 04. lipca. 2007)

od lis.2006
#0

2. Piestrak jadalny - jak przyrządzać?

Podzielę się innymi wrażeniami. Tzn po dwóch godzinach od zjedzenia i jak na razie dotąd od kilku godzin mam po piestrakach wietrzenie jelit lub wiatry zwane potocznie pierdzeneniem.

Czytam sobie, że pierdzenie wywoływane jest przez Bąbelki Pierdzikowate (łac. bombelus pierduvatus) zw. również Bąkami...

Więcej nobzdnelomisie.blog.interia.pl

Więc przed jedzeniem tych grzybów należy wziąć taką ewentualność pod uwagę

od kwi.2004
#0

3. Piestrak jadalny - jak przyrządzać?

Nie spotkałam nigdy w naturze tego grzyba, więc nie jadłam. Spróbowałabym może w zupce. Delikatnej bez żadnych weget. Taka kartoflanka z piestrakiem.

Spróbowałabym też udusić z samą solą (mikrofalówka). Prowokuje grzybek do obtoczenia cieniusienko w cieście i usmażenia w głębokim tłuszczu.

(wypowiedź edytowana przez jolka 06. lipca. 2007)

od lis.2006
#0

4. Piestrak jadalny - jak przyrządzać?

Coś, gdzieś obiło mi się, że wegeta jest beee.... (rakotwórcza?), ale czy to prawda?

Na pewno grzybek trzeba jakoś przyprawiać, gdyż nie wyraźnego smaku. To tak jak np. ze sklepowymi pieczarkami.

Jak znajdę to wypróbuję "Jolkowych" sposobów, aż do skutku smakowego.

Dzięki Jolka

od kwi.2004
#0

5. Piestrak jadalny - jak przyrządzać?

Ja w ogóle nie używam żadnych magi, weget i innych przypraw o intensywnym smaku. Nie dlatego, że rakotwócze - nie znam się na tym. Chodzi o to, że te wszystkie "rosołki" i doprawki zabijają bardzo skutecznie jakikolwiek inny smak.

Czasem uzyję tylko ciutek kostki rosołkowej, ale to w szczególnych przypadkach. Kiedyś pokusiłam się o ugotowanie zupki grzybowej na całym rosołku i czułam tylko smak tego rosołku.:-)

od kwi.2006
#0

6. Piestrak jadalny - jak przyrządzać?

Skąd wziąłeś tę stronkę grzybiorz :) Ale się ubawiłem :) Cyt.: "Jestem Ewka, mam 48 lat i od 30 lat moim życiowym hobby jest pierdzenie. Interesuje się wszystkimi gatunkami bąków jakie tylko istnieją. Mam też nieskromną kolekcję własnych bąkowych oczywiście osiągnięć. Ten blog jest ku pamięci tych najdorodniejszych bąków"

od lis.2006
#0

7. Piestrak jadalny - jak przyrządzać?

Przebabka, co nie:-))))

Jak czasem człowieka coś męczy, że aż bok chce urwać:-)))) to i takimi tematami się zainteresuje:-)

Po takim grzybku to bąki są najdorodniejsze z najdorodniejszych, wręcz unikaty:-)

Koniecznie powinna je mieć w kolekcji:-)))))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji