bio-forum.pl

Tuber rapaeodorum Tul.&C.Tul. - trufla rzepiasta

bez logowania - można przeglądać
Asco* podziemne

od lip.2002

1. Tuber rapaeodorum Tul.&C.Tul. - trufla rzepiasta

Z trufli na pewno występujących w Polsce w ilościach gwarantujących znalezienie prędzej czy później, pozostała mi do znalezienia trufla Borcha. Potem zaczną się schody pod tytułem Czarne Trufle - jadalne, rzadkie i piękne:-))))

Truflę rzepiastą znalazłem na Lipowej Górce - wapiennym stoku porośniętym lipami. W tym samym miejscu - gniazdowo - rosły Tuber puberulum. Te natomiast były bardzo rozproszone. Jedna tu, jedna 10 metrów dalej...

Te dwa gatunki róznią się przede wszystkim ilością (gęstoscią) owłosienia, oraz kilkoma niuansami dotyczącymi worków i perydium. A z cech makro T. rzepiasta ma więcej tonów żółtawych, a na starosć brązowych. No i pachnie dość intensywnie rzodkiewką.

Zarodniki niemal identyczne jak u T, puberulum - owalne do kulistych, jasnobrązowe pokryte siateczką regularnych alweoli o średniej wielkości 7 mq (6-8mq)

Zakres długości (28, 6) 31, 8 - 39, 8 (41, 4) mq średnio 35, 3 mq

Zakres szerokosci (21, 6) 23, 2 - 29, 3 (30, 0) mq średnio 25, 9 mq

Q - 1, 37

No i włoski. U T. rapaeodorum są one stosunkowo rzadko rozmieszczone i nie septowane tak jak włoski u T. puberulum. Conajwyżej mają jedną septę u podstawy włoska. Poza tym mają podobny wygląd - są zaostrzone, proste, grubościenne i podobną wielkość - choć u T. puberulum bywają na ogół dłuższe. Te mają 60 mq (47, 7 - 70, 0 mq)

Od T. puberulum i drugiej bardzo podobnej Tuber Borchii różni się jeszcze grubością perydium, wielkością komórek perydium i brakiem trzoneczków w workach. Ale wszystko to są bardzo mętne różnice. Dodatkowo każde źródło podaje co innego:-))) Trzymam się klucza prof. Ławrynowicz i według niego oznaczam trufle.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji