Mierkowskie Wydmy obszar Natura 2000 o kodzie PLH080039 w województwie lubuskim, w powiecie żarskim, w gminach: Lubsko i Brody. W jego skład wchodzą dwa rezerwaty przyrody Mierkowskie Suche Bory i Woskownica oraz użytek ekologiczny Bagna przy Rabym Kamieniu.
Od lewej: sporek wiosenny, macierzanka piaskowa, chroszcz nagołodygowy.
W borach spotyka się okazałe sosny.
Na wydmach, u ich podnóży przy drogach leśnych na skrajach borów, występuje turzyca piaskowa i loarska. Na siedliskach kwaśnych dąbrów turzyca Reichenbacha.
Od lewej: turzyca loarska, turzyca Reichenbacha i turzyca piaskowa.
W borach, bądź na poboczach dróg leśnych można spotkać (od lewej): turzycę wrzosowiskową, turzycę pigułkowatą i turzycę wiosenną.
Interesujące gatunki można spotkać na poboczach leśnych dróg lub w przypadku dzwonka skupionego na skarpach rowów (teren przyległy do obszaru chronionego).
Od lewej: oset zwisły, pięciornik piaskowy, dąbrówka genewska, bodziszek gołębi, czyścica drobnokwiatowa, komonica zwyczajna, centuria pospolita i dzwonek skupiony.
Od lewej: płucnik modry, płucnica zielonawa, pustułka rurkowata, brodaczka, złotlinka jaskrawa, mąkla tarniowa i złotorost ścienny.
Rezerwat przyrody "Woskownica". Według mnie nie jest to stanowisko naturalne, niemożliwie aby niemieccy floryści przeoczyli tak duże stanowisko, poza tym te rabaty.
Użytek ekologiczny "Bagna przy Rabym Kamieniu" w 2018 r. włączony w skład rezerwatu przyrody "Mierkowskie Suche Bory". Bogaty w gatunki torfowiskowe.
Sit drobny - zmiany wywołane przez pluskwiaka Livia juncorum.
Zestawienia gatunków torfowisk i przygiełkowisk. Od lewej: rosiczka okrągłolistna (kwiat), rosiczka pośrednia (kwiat), pływacz drobny, rosiczka okrągłolistna (liście), rosiczka pośrednia (liscie), bagno zwyczajne, przygiełka brunatna i przygiełka biała.
(wypowiedź edytowana przez koberek 27. grudnia. 2018)
Kolejny zestaw ciekawych gatunków podanych jak na tacy. Okolicy osobiście nie znam, ale byłem nieopodal. Sezon 1981/1982 spędziłem w Wędrzynie z krótkim epizodem w Nadarzynie oraz Toruniu po 13 grudnia 1981 roku.
Teraz rezerwat „Mierkowskie Suche Bory” prezentuje większe bogactwo i różnorodność florystyczną i stał się jednym z cenniejszych rezerwatów w woj. lubuskim. Uzupełnię tylko informacje dla ciekawych, że podobne gatunki torfowiskowe, występujące w zagłębieniach międzywydmowych, wypełnionymi mokradłami, można spotkać na południu pow. żarskiego k. Przewozu, w rezerwatach „Zacisze”, Żurawie Bagno” i „Przygiełkowe Moczary”. Tam też dodatkowo rośnie jeszcze wrzosiec bagienny (Erica tetralix). Ładny – jak zwykle u Piotra – przegląd cennych zasobów florystycznych terenu w pobliżu miejsca jego zamieszkania :)
Chciałbym tam być. Rewelacyjnie pokazane zdjęcia i te bory chrobotkowe coś wspaniałego :)
Ciekawie pokazana przyroda. W moim rejonie spotykam takie siedliska, z tym że kilka z tych gatunków do tej pory nie spotkałem na tych siedliskach m. in. widlicza cyprysowego.
Piotr Kobierski, super te Twoje prezentacje, nie dość że ładne, to takie fachowe, merytoryczne:-)