bio-forum.pl

Tuber puberulum Berk& Br. - trufla omszona

bez logowania - można przeglądać
Asco* podziemne

od lip.2002

1. Tuber puberulum Berk& Br. - trufla omszona

Dość długo szukałem tego gatunku. Niby uchodzi za pospolity, a jakoś nie umiałem na niego trafić. Aż tu w ostatnich dniach znalazłem go na dwóch różnych stanowiskach. Tuber puberulum jest bardzo ważnym gatunkiem jeśli chce się oznaczać inne trufle z grupy "owłosionych" - t. borchi, t. rapaeodorum czy t. dryophilum. Różnią się niuanasami i tylko analiza porównawcza pozwala dobrze oznaczyć te gatunki. Głównie chodzi o liczebność i strukturę włosków.

T. puberulum z tego samego dębowo-sosnowego lasu gdzie znalazłem Hydnobolites celebriformis

A tu T. puberulum ze stoku wapiennego wzgórza porośniętego nietypowo, bo pojedynczymi dębami i całą masą lip.

Zarodniki w wiekszości owalne, choć również okrągłe. Dojrzałe brązowawe, pokryte siateczka alweol.

Zakres długości (22, 3) 23, 9 - 34, 7 (35, 3) mq średnio 29, 6

Zakres szerokości (18, 8) 19, 1 - 25, 1 (25, 5) mq średnio 21, 3 mq

Q - 1, 38

Włoski zaostrzone, proste, septowane, hialinowe średnio 90, 0 x 3, 5 mq. Rozmieszczone stosunkowo gęsto na całej powierzchni owocnika.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji