bio-forum.pl

Paprocie

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od kwi.2006

1. Paprocie
1
2

Mam kilka paproci, może uda się je zidentyfikować.

Paproć 1

3
4
5

Paproć 2

6
7
8

Paproć 3

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

od cze.2007

3. Paprocie
5.lip.07 20:12
Justyna "jkakolewska"
kupki zarodnionośne

Może się mylę, ale wydaje mi się raczej, że nr 3 to nie jest nerecznica samcza. Porównałam rozmieszczenie nasion na spodniej stronie liścia z nerecznicą samczą na wikipedii. Oto rysunek:

od cze.2007

4. Paprocie
5.lip.07 20:14
Justyna "jkakolewska"

Zdjęcie pierwsze, paproci nr 1 przedstawia tę samą roślinę, co zdjęcie pierwsze paproci nr 3.

od kwi.2006

5. Paprocie
1

Rzeczywiście! Justyno masz rację. Przepraszam za niedopatrzenie wynikłe z nieposortowania zdjęć. Szybko poprawiam paproć3.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Paprocie
6.lip.07 08:03
Justyna L. ("calla")

nie w rozmieszczeniu zarodni rzecz tkwi, a w ich kształcie. Paproć nr 1 ma zarodnie wydłużone, przecinkowate, a paproć nr 3 wyrażnie nerkowate, co jest cechą rodzaju nerecznica.

od cze.2007

7. Paprocie
6.lip.07 12:59
Justyna "jkakolewska"

Masz rację Justyno, to rzeczywiście nerecznica samcza.

od kwi.2006

8. Paprocie
paproc

Jeśli paproć 3 to narecznica samcza, to jaka paproć jest poniżej?

od maj.2006

9. Paprocie

3 to Dryopteris dilatataa ta którą Tadeusz na końcu prezentuje to D. filix-mas

od sty.2007

Najlepszą cechą, żeby odróźnić Dryopteris spinulosa od D. austiaca jest zabarwienie łusek na ogonku, skąd macie pewność która to nerecznica, skoro tych łusek nie widać?

Ostatnie zdjęcie przedstawia według mnie D. affinis (blisko spokrewniona z D. filix-mas, rożnią się jednak liczbą łusek na ogonku i i kształtem odcinków drugiego rzędu)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji