bio-forum.pl

Babia Góra, niska, bardzo owłosiona, ale to nie prosienicznik jednogłówkowy?

bez logowania - można przeglądać
flora gór

od sty.2007

1. Babia Góra, niska, bardzo owłosiona, ale to nie prosienicznik jednogłówkowy?

Jak nadmieniłam w wątku [bf#103770] roślince z Babiej Góry, tego samego dnia (22 czerwca, piętro alpejskie) spotkałam tam kolejną, nieco podobną. Przyznam jednak, że patrząc na zdjęcia dopatruję się dość istotnych różnic między nimi.

inna babiogórska
inna babiogórska2
inna babiogórska3

Niestety fotki tej roślinki mi nie wyszły należycie, czy będzie można na ich podstawie coś więcej powiedzieć o tej roślince, poza tym, że różni się od prosienicznika jednogłówkowego? Zamieszczam pierwsze dwa bardzo podobne zdjęcia, bo inne szczegóły na nich wyszły ostrzejsze lub zamazane.

hala

Mam wrażenie oglądając to zdjęcie w pełnej rozdzielczości, że to właśnie roślinka z powyższych fotek ubarwia babiogórską halę swoimi żółtymi kwiatkami.

od sty.2007

2. Babia Góra, niska, bardzo owłosiona, ale to nie prosienicznik jednogłówkowy?
hala bliżej

Jeszcze raz zbliżenie na halę z kwitnącymi roślinkami, tylko poglądowo, bo wiem, że niemożliwe jest na podstawie takiego zdjęcia oznaczać:

roslinka
roślinka2

A czy poniższa roślinka (w dwóch ujęciach) może być tego samego gatunku, jak roślinka z pierwszego postu tego wątku?

od cze.2007

3. Babia Góra, niska, bardzo owłosiona, ale to nie prosienicznik jednogłówkowy?
5.lip.07 01:32
chief

Jest to jastrzębiec alpejski,

lubi podłoże ubogie w węglan wapnia. W Tatrach spotyka sie go w rejonach krystalicznych lub piaskowca kwarcytowego.

Babia Góra jest dość ciekawa, gdyż tamtejsze skały (płaszczowina magurska) muszą chyba zawierać sporo kwarcu, gdyż z "kwaśnych" kwiatów występuje tam też sasanka alpejska i dzwonek alpejski.

od sty.2007

4. Babia Góra, niska, bardzo owłosiona, ale to nie prosienicznik jednogłówkowy?

Wielkie dzięki!

To wieczorem dorzucę kolejne roślinki z Babiej, a sasanek faktycznie dużo na Babiej, widziałam wiele z owocostanami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji