Jak nadmieniłam w wątku [bf#103770] roślince z Babiej Góry, tego samego dnia (22 czerwca, piętro alpejskie) spotkałam tam kolejną, nieco podobną. Przyznam jednak, że patrząc na zdjęcia dopatruję się dość istotnych różnic między nimi.
Niestety fotki tej roślinki mi nie wyszły należycie, czy będzie można na ich podstawie coś więcej powiedzieć o tej roślince, poza tym, że różni się od prosienicznika jednogłówkowego? Zamieszczam pierwsze dwa bardzo podobne zdjęcia, bo inne szczegóły na nich wyszły ostrzejsze lub zamazane.
hala
Mam wrażenie oglądając to zdjęcie w pełnej rozdzielczości, że to właśnie roślinka z powyższych fotek ubarwia babiogórską halę swoimi żółtymi kwiatkami.
lubi podłoże ubogie w węglan wapnia. W Tatrach spotyka sie go w rejonach krystalicznych lub piaskowca kwarcytowego.
Babia Góra jest dość ciekawa, gdyż tamtejsze skały (płaszczowina magurska) muszą chyba zawierać sporo kwarcu, gdyż z "kwaśnych" kwiatów występuje tam też sasanka alpejska i dzwonek alpejski.
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji