bio-forum.pl

Hohenbuehelia atrocorelulea?

bez logowania - można przeglądać
GRej322666

od lip.2005

1. Hohenbuehelia atrocorelulea?
10.gru.18 20:49
Grażyna Domian
Hohenbuehelia1
Hohenbuehelia2
Hohenbuehelia3
Hohenbuehelia4
Hohenbuehelia5
Hohenbuehelia6
Hohenbuehelia7

27. 11. 2016 r. - Puszcza Bukowa (Osetno). Na powierzchni pohuraganowej w żyznej buczynie, na konarze powalonego buka. Kilkanaście owocników o średnicy do 2, 2 cm

Hohenbuehelia8

Bezpośrednio po ich znalezieniu nie pomyślałam o sprawdzeniu warstwy żelowej. Zrobiłam to dopiero dziś po namoczeniu fragmentu owocnika:

Hohenbuehelia9

W obrazie mikroskopowym przede wszystkim rzucały się w oczy pokaźne metuloidy o rozmiarach 36, 9-63, 2 x 15, 8-29, 7μm. Rozmiary zarodników: (-7, 4) 7, 8-9, 0 x (-3, 4) 3, 6-5, 1 (-5, 5).

Klucz z FN doprowadził mnie do Hohenbuehelia atrocoerulea, a zadecydowały o tym między innymi takie cechy jak:

- kształt, barwa i owłosienie owocników,

- substrat,

- obecność krótkiego, bocznego i owłosionego trzonu,

- utrzymywanie się żółtawej barwy blaszek po wysuszeniu;

- brązowa galaretowata warstwa pod skórką kapelusza;

- obecność licznych metuloidów o wyżej podanych rozmiarach, z bardzo rozbudowaną, krystaliczną górną częścią.

Czy dobrze wytypowałam gatunek?

od mar.2010

2. Hohenbuehelia atrocorelulea?

Grażynko, a spotkałaś jakieś cheilo z dziobkami? Dasz powiększone zdjęcie? Ciekawam, bo nigdy takich pod szkłem nie widziałam, a w kluczu FN piszą, że H. atrocoerulea powinna takie mieć, przynajmniej niektóre.

od lip.2005

3. Hohenbuehelia atrocorelulea?
12.gru.18 19:39
Grażyna Domian
dzióbki1
dzióbki2

Beatko, były różne "dzióbkowate" twory i można je wypatrzyć na tych zdjęciach poniżej. Nie mam jednak pewności czy to o takie coś chodzi. Nie potrafię jeszcze zinterpretować tego co widzę, no chyba, że chodzi o metuloidy, które mnie zauroczyły;-)

metuloidy

no i jeszcze dokładam dodatkowo te cudne metuloidy spod 10tki.

od lip.2005

4. Hohenbuehelia atrocorelulea?
12.gru.18 20:16
Grażyna Domian
obce

A przy okazji mam pytanie - na niewielkim fragmencie ostatniego preparatu z blaszki znalazłam takie twory

To są jakieś obce zarodniki?

od cze.2010

5. Hohenbuehelia atrocorelulea?
13.gru.18 07:43
Piotr Grzegorzek

Niewątpliwie tak i powinny należeć do rodzaju Diplodia.

od wrz.2005

6. Hohenbuehelia atrocorelulea?

jednak H. grisea

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji