bio-forum.pl

Kozibród łąkowy i wielki?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Kozibród łąkowy i wielki?

Oba fotografowane dziś, okolice Lednogóry.

Porównanie niektórych cech z wyjątkiem kwiatów, bo ok. 18 już nie było szans na kwiaty.

cecha1
cecha1

po lewej domniemany k. łąkowy, po prawej k. wielki, rozszerzona szypułka pod koszyczkiem k. wielkiego wewnątrz pusta

cecha2
cecha2

po lewej i prawej j. w.

poniżej owocostany obu gatunków, dostrzegam wyraźną różnicę ich wielkości, średnica dmuchawca domniemanego k. łąkowego stanowi mniej więcej 2/3 średnicy k. wielkiego, starałam się zachować tą proporcję na zdjęciach:

owocostan

owocostan k. łąkowego (?), już nieco ''zdmuchnięty'' przez wiatr

owocostan

owocostan k. wielkiego, ten z kolei jeszcze nie całkiem rozwinięty

od lut.2007

2. Kozibród łąkowy i wielki?

Znalazłem dzisiaj te dmuchawce jak i nie rozkwitnięte osobniki.

od sty.2007

3. Kozibród łąkowy i wielki?

To właśnie ten kozibród, którego ja uważam - o ile się nie mylę - za łąkowego (ale na pewno nie kozibród wielki). Z daleka można go rozpoznać po charakterystycznym profilu koszyczka i cienkiej łodygi pod koszyczkiem.

A wielki, a raczej wysoki to on też jest, bo bywa wysoki na metr, a może nawet nieco więcej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji